• 1

Kancelarija za inkluziju Roma: Subotica primer odnosa prema romskoj zajednici

U vreme kada se svi građani Republike Srbije nalaze u teškom periodu zbog virusa Kovid 19, i romska zajednica se našla u zaista lošoj životnoj situaciji

  • 1
Direktor Kancelarije za inkluziju Roma Miloš Nikolić

Foto: Dejan Malagurski

Početkom aprila, Kancelarija za inkluziju Roma obratila se predsedniku Igoru Miroviću i Pokrajinskoj vladi sa molbom za humanitarnu pomoć za socijalno najugroženije romske porodice na teritoriji Vojvodine. Predsednik Mirović i Pokrajinska vlada je već nebrojeno puta pomogla romske porodice, tj. Romsku zajednicu i onda kada je najpotrebnije i najvažnije. Tako se desilo i sada. Brzo i odlično su reagovali, ta pomoć je stigla iz Robnih rezervi u vidu prehrambenih paketa za 6.000 socijalno ugroženih riomskih porodica. Hvala u ime romske zajednice i u moje lično ime predsedniku Miroviću jer je došla prava pomoć u pravom trenutku usred ove vanredne situacije – izjavio je Miloš Nikolić, direktor Kancelarije za inkluziju Roma.

Podela pomoći počela je prošle sedmice i, kako je rekao Nikolić, očekuje se da će biti završena do kraja ove nedelje. On je najavio i paket mera koji ovih dana priprema Kancelarija za inkluziju Roma.

- To su afirmativne mere, koje u praksi znače da ako se otvori firma sa 100 radnih mesta, pet mora biti rezervisano za Roma ili Romkinju, naravno adekvatne stručne spremnosti. Od tada on više nije korisnik socijalne pomoći već poreski obaveznik i on je na taj način postao ravnopravan član ovog društva. To je jeko važno. Napravili smo veliki korak u obrazovanju, sada zapošljavanju i stanovanju – naglasio je Nikolić i rekao da su ova država, Pokrajinska vlada i sve lokalne samouprave u Vojvodini, od 2016. godine napravile velike korake koji donose napredak za romsku zajednicu.

- Subotica je, takođe,napravila ozbiljan iskorak i ima odlične instrumente za pomoć romskoj zajednici. Zahvalio bih se, zato, gradonačelniku Subotice Bogdanu Labanu na velijkoj pomoći, jer Subotica ima dva koordinatora, pet asistenata u nastavi, tri medijatora i usvojen Lokalni akcioni plan, u koji su ukalkulisane sve potrebe romske zajednice. To je zaista sjajan primer odnosa prema Romima – istakao je Nikolić.

(Telegraf.rs/PR)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toooooii

    Stvarno nemam nameru da budem sovinista, rasista ili nesto druga, i stvarno to nisam. Ali to sto Romi rade po ulicama, presrecu u grupama, coporativno decu, decake, devojcice. Maltretiraju ih, prete, napadni su, navalentni. Pred skolama i u skolama se okupljaju, dobacuju neumesne i bezobrazne reci. Pustaju glasno muziku. Cestom hodaju uvek u suprotnom pravcu, te se nikada ne sklanjaju nego ja moram autom da stanem da bi oni prosli. Ja se slazem da oni su također građani ove zemlje. Ali ako ja i moja deca moraju da se pridrzavaju zakona RS. Zasto to ne vazi i za Rome?????.? Zasto se nama obraca vlast da pazimo na odnose sa romskom manjinom, a moja deca ne mogu u ulici da se igraju zbog njih. Jer kako sam rekao, naoadaju, dobacuju, fizicki napadaju. A meni se stavlja omca oko vrata da sam rasno, eticki ili kako vec netrepeljiv. Hvala lepo

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima