≫ 

Opet rade anestezija, urologija i ORL u Ćupriji: Ne smemo da izgubimo utakmicu u poslednjim minutima

Bolnica je i dalje u trijažnom statusu

  • 1
korona virus, koronavirus, bolnica, lekari Foto: Tanjug/AP

Stanje u Opštoj bolnici Ćuprija je trenutno zadovoljavajuće. Sistem koji je uspostavljen tokom vanrednog stanja funkcioniše normalno, sa fokusom na borbu protiv koronavirusa, izjavio je za portal rtp.rs dr Ivan Milojević, vršilac dužnosti direktora ove zdravstvene ustanove.

- Naša bolnica je i dalje u trijažnom statusu. To znači da se prevashodno bavimo prijemom, početnim lečenjem i uzorkovanjem pacijenata sumnjivih na koronavirus. Njihov broj varira iz dana u dan, ali može se reći da dnevno u proseku imamo oko 15 hospitalizovanih COVID pacijenata, i od 60 do 70 pacijenata sa stanjima iz drugih oblasti medicine - rekao je dr Milojević RTP.

Ćuprija, korona virus Opšta bolnica Ćuprija / Foto: ATA Images

Novih slučajeva ima nešto manje, i baš zato mislim da je vreme da u narednim nedeljama budemo još disciplinovaniji da ne bismo, rečeno sportskim rečnikom, izgubili utakmicu u poslednjim minutima. Zdravstveni radnici svakog dana dobijaju upozorenja da poštuju socijalnu distancu i da se čuvaju na radnom mestu i van njega. Imamo dovoljno zaštitne opreme, ali i protokole koji moraju da se sprovode. Istu preporuku bih uputio i ostalim građanima, objašnjava dr Milojević i dodaje:

- Većina onih koji su bili u izolaciji kao kontakti već su dobili negativan nalaz i počeli su da se vraćaju na posao. Vratila nam se ekipa anesteziologa koja sada aktivno učestvuje u transportu respiratorno ugroženih pacijenata. Od pre par dana Odeljenje urologije je ponovo krenulo sa ambulantnim radom, kao i ORL ambulanta. Takođe očekujemo da se nakon izolacije od 28 dana vrati jedan deo medicinskog osoblja koje je bilo zaraženo, budući da su im svi kontrolni testovi do sada bili negativni.

Кako su neka od privremeno zatvorenih odeljenja ponovo funkcionalna, doktor Milojević ocenjuje da će se njihov rad uslovno rečeno vratiti u normalu. On se osvrnuo i na stanje Odeljenja dijalize, koje je bilo predmet mnogih spekulacija.

- Кažem uslovno jer će akcenat i dalje biti na COVID pacijentima, a sve ostalo će raditi na nivou neophodnog minimuma, na način da se izađe u susret pacijentima. Testirano je svo osoblje sa Odeljenja dijalize i svi pacijenti koji nisu prethodno testirani i koji nisu već smešteni u kliničke centre, a ideja je da se testiranje ponovi sledeće nedelje. Naglasio bih da su na Odeljenju dijalize od početka na snazi najstrože mere, i zato se tu testovi ponavljaju i tri puta.

Video: Kisić-Tepavčević o bolnici u Ćupriji: Neminovno je da će biti smanjen rad kapaciteta

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Resava 88

    24. april 2020 | 15:04

    Ova bolnica je odavno izgubila i ime i utakmicu,izgleda da nema ko da vidi pravu istinu i stanje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA