≫ 

Više od 400 slobodnih respiratora u kovid bolnicama: "To nisu svi koje imamo"

"Brojevi o slobodnim respiratorima pokazuju da nisu ni potrebni, a nadamo se da neće ni biti"

  • 3

U kovid bolnicama u Srbiji trenutno je više od 400 slobodnih, odnosno, raspoloživih respiratora, izjavila je danas epidemiolog Darija Kisić Tepavčević i naglasila da to nisu svi respiratori koje imamo.

Kisić Tepavčević je na redovnoj konferenciji o sitaciji sa korona virusom rekla da se određen broj respiratora koriste i za pacijente koji nisu oboleli od Kovida 19, kao i da se značajan broj respiratora ne nalazi u ustanovama u kojima se leče kovid pacijenti.

- Brojevi o slobodnim respiratorima pokazuju da nisu ni potrebni, a nadamo se da neće ni biti - rekla je Kisić Tepavčević i dodala da je na mehaničkoj ventilaciji trenutno 95 pacijenata.

SRBIJA KORONA BILANS

Foto: Tanjug/Vlada RS/Slobodan Miljević

Na pitanje da li struka preporučuje da se letnji meseci iskoriste da se ''prione na rad'' ili da se ide na kolektivne odmore, Kisić Tepavčević je kazala da je to pitanje razumno i logično, ali da odluka zavisi od organizovanja samih firmi.

- Mnogo toga se propustilo u radnim aktivnostima u prethodnom periodu, svi smo bili aktivirani na poljima koji se odnose na pandemiju. Svi znamo koliko nas poslova čeka, kad su u pitanju druge oblasti, ali da prvo izađemo iz epidemije i sa što manje posledica, a dalje aktivnosti ćemo planirati da bude najbolje za sve nas - rekla je Kisić Tepavčević.

Video: Epidemiolozi o validnosti testova

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nobak

    24. april 2020 | 17:33

    Sad mi ništa nije kasno. U početku epidemije Ana Pret. Vlade "espiratori to je tajna " na pitanje novinara na isto pitanje Vućič"imamo 1035 aspiratora kupičemo još i posle je tajna" . Koliko sam čuo na konferenciji nikad nije bilo više od 200pacijenata. Ta tvrdnja koliko imamo (bila je laž) i dobijenih ne kupljenih sad imamo višak kome treba javite se.

  • Mihailović

    24. april 2020 | 18:25

    Sad ima višak ali nije to zadnji napad virusa, biće ga nažalost još i treba ga čekati spreman, a ne onda tražiti i masno platiti...jedino ako računaju na naše domaće respiratore...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA