• 19

Nova pravila u ocenjivanju učenika: Zbog korone ocene će se zaključivati na drugačiji način

Izmena pravilnika će omogućiti nastavnicima da zaključe ocene i kada ih ima manje od četiri u dnevniku

  • 19
Korona virus, škola

Foto: Tanjug/AP

U trenutku kada se prešlo na onlajn nastavu, zbog epidemije korona virusa, postavilo se pitanje kako završiti školsku godinu - dok će se gradivo nekako i nadoknaditi lekcijama "na mreži", veliko je pitanje bilo kako će se ocene zaključivati. Ministarstvo prosvete izmenilo je pravilnik, pa za zaključivanje ocena više nije potrebno da učenik u dnevniku ima najmanje četiri (za neke predmete dve) ocene u polugodištu, već je dovoljna i samo jedna.

Dakle, ako je đak dobio jednu ocenu pre nego što su škole bile fizički zatvorene, ta ocena dovoljna je za zaključivanje. Ipak, predviđeno je ocenjivanje i tokom onlajn nastave, tako da će u praksi učenici, ipak, imati više ocena. I važna napomena je da ovo pravilo važi isključivo u situacijama popot ove koja nas je sada zadesila - koja ugrožava zdravlje učenika i nastavnika.

- Izmenama Pravilnika o ocenjivanju u osnovnim i srednjim školama, nije propisana donja granica koliko ocena učenik treba da dobije u toku polugodišta, pa je moguće da nastavnik oceni đake samo jednom ocenom i da se na osnovu te izvede zaključna - navode u Ministarstvu prosvete.

"Učeniku koji nije ocenjen najmanje četiri puta iz obaveznog predmeta i izbornog programa drugi strani jezik u toku polugodišta, odnosno najmanje dva puta u toku polugodišta ukoliko je nedeljni fond obaveznog predmeta, izbornog programa i aktivnosti jedan čas, ne može da se utvrdi zaključna ocena, izuzev u slučaju kada zbog ugroženosti bezbednosti i zdravlja učenika i zaposlenih nije moguće oceniti učenika potreban broj puta", deo je Pravilnika na osnovu koga će se deci zaključivati ocene.

Bar još po jedna ocena do kraja školske godine

- Većina učenika dobila je najmanje po jednu ocenu do uvođenja vanrednog stanja i do kraja školske godine biće prilike za bar još jednu ocenu - rekao je Dušan Kićović državni sekretar u Ministarstvu prosvete.

Tinejdžer, laptop, onlajn škola

Ocenjivaće se domaći zadaci, Foto: Shutterstock

Iz Ministarstva poručuju da iz srpskog jezika i matematike učenici svakodnevno imaju obavezu da rade domaće zadatke, a samim tim i da dobiju i po dve ocene. Iz predmeta čiji je nedeljni fond jedan ili dva časa, nastavnici mogu u dnevnik da upišu jednu do dve ocene do kraja školske godine.

- Brojčane ocene mogu se dobiti za domaće zadatke, aktivnost, provere znanja i bitno je da deca dobiju najmanje po jednu ocenu. Ministarstvo prosvete pronašlo je najoptimalnije rešenje za zaključivanje ocena. Potrebno je istaći da se prema pravilniku o ocenjivanju zaključna ocena utvrđuje na osnovu svih pojedinačnih ocena koje su unete u dnevnik od početka školske godine i zaključna ocena ne može da bude veća od najveće pojedinačne ocene upisane u dnevnik - dodaju u Ministarstvu.

(M. B.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Natasa

    Izvinite , a da li se racuna vladanje u zakljucnoj oceni?

  • Mateja

    Da li nastavnici mogu zakljuciti drugim ucenicima 1 ako su imali u prvom polugodistu 1?

  • Hana

    Pa šta i da se ponavlja razred nije smak sveta naj srećniji bi bili oni što su pošli sa 6 godina oduzeta im godina detinjstva

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima