≫ 

Tužilaštvo ispituje kako je korona od Negotina napravila žarište: Grad i sutra zatvoren

Testirana će biti sva najbliža rodbina zaposlenih

  • 14
NEGOTIN Foto: Wikipedia/Gafce

Da li je i na koji način došlo do propusta u domu za stara lica u Negotinu ispituje tužilaštvo, rekao je na redovnoj konferenciji za štampu ministar poljoprivrede Branislav Nedimović. Čim rezultati istrage budu poznati, biće saopšteni javnosti, a protiv odgovornih će se preduzeti odgovarajuće mere.

Čak 40 ljudi iz Negotina je 22. aprila naglo testirano - ispostavilo se da je 30 pozitivno na korona virus, od čega je 27 korisnika staračkog privatnog doma "Radost", dvoje zaposlenih i jedan vojnik. Još dvoje je testirano negativno na prisustvo virusa korona, a za ostalih osam testiranih i dalje nisu objavljeni rezultati.

Grad je preko noći postao novo žarište i to u trenutku kada su stručnjaci i nadležni uveravali javnost da više nemamo prava žarišta u zemlji. Ispostavilo se da ona i dalje lako mogu da buknu u mestima koja su od početka navođena kao najosetljivija - u gerontološkim centrima, privatnim domovima za stare i drugim ustanovama socijalne zaštite.

- Prva dva testa koja smo imali 21. aprila, gde su se dve radnice javile sa simptomima, rezultirala su negativnim testom, e, tad smo tražili 40 testova, došli su sutradan, odradili su, a posle toga su 32 juče pristigla, od čega 30 pozitivnih i dva negativna. Zato smo posumnjali, želeli smo da se proveri sve - objasnio je Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.

On, ipak, nije znao da kaže mnogo o tome na koji je način korona ušla u ovaj dom.

- Istina je da posete nisu dozvoljene, tamo su slabo pokretna lica. U toku jučerašnjeg dana imali smo niz sastanaka gde smo pričali s ljudima čiji su roditelji korisnici, pa s radnicima, i saznali smo da se nije poštovala preporuka o petnaestodnevnom smenskom radu, to nas je uozbiljilo još više, pa ćemo danas testirati svu najužu rodbinu naših radnika u staračkom domu i gledaćemo koliko je širok krug kontakata, da ih sve nađemo i stavimo u kućnu izolaciju i dalje pratimo - objasnio je nove mere predsednik opštine za Prva TV.

Test, testiranje, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Rezultat toga bio je da će Negotin biti jedini grad u Srbiji u kome od sutra više neće doći do popuštanja mera. Tu neće biti otvoreni frizerski saloni, teretane, igraonice i ostali objekti.

Zaraženo 48 osoba, za još 3 se čekaju rezultati

U ponovljenom uzorkovanju, u Negotinu su uzeti uzorci ukupno 60 osoba. Od pristiglih 57, 48 je pozitivno i devet negativno na koronavirus. Rezultati još tri uzorka se čekaju.

Među 48 zaraženih su i korisnici doma za stara lica "Radost", zaposleni u tom domu kao i pripadnici Vojske Srbije.

Podsetimo, testiranje u Negotinu je ponovljeno zbog sumnje da je uzorkovani materalijal bio kontaminiran pri prvom testiranju.

- Uočili smo, otkada se ovo pojavilo juče ujutru, niz propusta, što mi, što resorno ministarstvo i republički Krizni štab. Preduzeli smo mere, na osnovu svih dosadašnjih podataka, ka licima koja su odgovorna za pojavu i ulaz virusa u starački dom "Radost" - rekao je Veličković za RTS.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta: https://www.telegraf.rs/covid-19

Video: Zoran Gojković: Iza nas je najteža noć, Negotin novo žarište, Niš pod kontorlom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BG 1

    26. april 2020 | 19:38

    Jel tužilaštvo pronašlo kako je virus dospeo u BG,ĆU,...,ispade da je virus kao droga zabranjen.

  • Petar

    26. april 2020 | 20:31

    E,ako je tuzilastvo pokrenulo onda cemo sve saznati.Kao i do sada.

  • Ružica

    26. april 2020 | 21:57

    Držite se Negotinci, pozdrav školskom 💪

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA