≫ 

Kako korona utiče na stopu mortaliteta u Srbiji

Sada se svakako stiče lažni utisak da se u Srbiji umire samo od korona virusa, ali to nije tačno - rekla je Kisić Tepavčević

  • 0
respirator Foto: Pixabay.com

Na redovnoj konferenciji za medije povodom epidemije korona virusa u Srbiji dr Darija Kisić Tepavćević odgovorila je na pitanje o tome da podaci o smrtnosti tokom pandemije Covida-19 postoje, ali da još uvek nisu analizirani i da nije moguće još uvek utvrditi koliko utiču na stopu mortaliteta u Srbiji. 

Ona je takođe rekla da i ukupna smrtnost u jednom vremenskom periodu i poređenje u odnosu na stopu mortaliteta u istom periodu prethodne godine će svakako biti značajan pokazatelj aktivnosti i aktivnosti zdravstvenih službi preventivnih mera između različitih zemalja jer se i sada daju primetiti određene nekonzistentnosti.

- Nije još uvek urađena takva sistematska analiza sa prethodnim periodima. Sada se svakako stiče lažni utisak da se u Srbiji umire samo od korona virusa, ali to nije tačno. U Srbiji je i dalje, kao i svuda u svetu, vodeća smrtnost od posledica nezaraznih hroničnih bolesti, kardovaskularnih bolesti i malignih oboljenja - rekla je Kisić i dodala da je sada svakako manja smrtnost od posledica saobraćajnih nesreća i da je potpuno jasno zbog čega je to tako.

Ona je kazala i da će takva analiza sigurno da bude značajna u budućem periodu i ida sve vrste podataka koji su potrebni za tako nešto, naša zemlja poseduje.

Od poslednjeg izveštaja do danas u 15 časova testirani su uzorci 5.446 osoba, od kojih je 222 bilo pozitivno na prisustvo korona virusa. Dok je ukupan broj zaraženih 8.497.

Ukupan broj testiranih do sada je 73.363.

Na respiratorima se nalazi 79 pacijenata. Ukupan broj hospitalizovanih je 2.517.

Molimo vas da zbog svog zdravlja i zdravlja svojih najmilijih obratite pažnju na priložena uputstva o ponašanju u kući i van nje tokom pandemije korona virusa:     

 

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta: https://www.telegraf.rs/covid-19.

Video: Na respiratoru 79 pacijenata, u poslednja 24 sata preminulo šest osoba

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA