≫ 

Koja su nova žarišta u Srbiji i šta su kontaktni repovi epidemije? Negde se traže krizni štabovi

- Manja žarišta će se sporadično javljati - rekao je dr Goran Stevanović

  • 4

U Srbiji trenutno ima nekoliko manjih žarišta, u nekima je situacija pod kontrolom, dok u pojedinim mestima nadležni traže formiranje kriznog štaba, kao što je slučaj u Vlasotincu. A i Negotin je sada u žiži. Prema rečima dr Darije Kisić Tepavčević, epidemiologa, reč je o žarištima sa manjim intenzitetom virusa, ali koja pobuđuju veću pažnju.

Većina korisnika zaraženih u domovima za stare su ljudi koji nisu ni izlazili iz domova i smeštaja, pa je pretpostavka da su se zarazili korona virusom ili od neke nedozvoljene posete ili od zaposlenih iz takvih domova, rekla je danas Darija Kisić Tepavčević, epidemiolog.

U poslednja 24 sata je preminulo šest osoba, tri žene i tri muškarca, od kojih su četvoro korisnici Gerijatrijskog centra u Nišu, rečeno je na današnjoj konferenciji. Osim u Nišu, žarišta su buknula u Negotinu, u gerijatrijskom centru "Radost", kao i u Vlasotincu. Korisnici doma za stare u Negotinu su evakuisani.

U Vlasotincu je tokom vikenda bilo još 26 osoba pozitivno na virus korona, te je ukupan broj obolelih u ovoj opštini,  72. Iz opštine Vlasotince su od države tražili formiranje posebnog kriznog štaba za ovaj grad, jer samo više ne znaju šta bi preduzeli. Kažu većina se pridržava mera.

Srbija KORONA virus BILANS KONFERENCIJA KZŠ Foto: Tanjug/Vlada RS/Slobodan Miljević

Obolelo 7 zaposlenih

U jednom pogonu fabrike "Maša impeks" u Stajkovcu obolelo je sedam radnika, čekaju se rezultati za još dva radnika. Ukupno je 36 radnika poslato u izolaciju. Među obolelima u Vlasotincu su i radnici Grunera, a kako bi sprečili širenje virusa, fabrika je privremeno zatvorila pogon. Prvi slučaj u Vlasotincu zabeležen je početkom aprila.

U Vlasotincu se čekaju rezultati još 80 testiranja.

Kako je danas rekao dr Goran Stevanović, direktor Infektivne klinike, manja žarišta će se sporadično javljati.

-  To su kontaktni repovi epidemije, ovo je možda početak kraja, ali smo još uvek daleko od kraja - rekao je dr Stevanović.

Još 233 pozitivnih pacijenata

U Srbiji su u poslednja 24 sata potvrđena još 233 pozitivna slučaja na kovid19, a preminulo je šest pacijenata, saopštila je zamenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević.

Testirano je još 3.614 osoba, od čega je 233 uzorka pozitivno, a na respiratoru je 85 osoba, rekla je ona na redovnoj konferenciji za medije.

Takođe, hospitalizovan 2.701 pacijent.

Video: Presek stanja za 27. april: U Srbiji preminulo šest osoba

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Drasko

    27. april 2020 | 21:09

    Kakva nova zarista a vrtici zovu roditelje da se najkasnije sutra izjasne dali ce da salju decu u te ustanove ili ne ? Ima li ovde ko normalan ?

  • Baxter

    27. april 2020 | 23:18

    Niko Vrsac ne pominje, pola bolnice zarazeno a i neki radnici u pogonu jedne fabrike! Danas Rusi bili da dezinfikuju sve!

  • D

    28. april 2020 | 00:29

    Ludilo,neki se bune da su zatoceni drugi zasto se sve vraca u normalu kad ima novozarazenih ko ce svetu ugoditi🤔

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA