≫ 

Dva scenarija prodora virusa u domove za stare, oba su mogla i morala da se spreče: 30 umrlo u Nišu

"Uočavamo iste obrasce ponašanja u svim ovim ustanovama"

  • 14

Dva scenarija uzrok su prodora korona virusa u domove za stare, rekla je danas na konferenciji za novinare doktorka Darija Kisić Tepavčević.

- Uočavamo iste obrasce ponašanja u svim ovim ustanovama, gde je potvrđeno prisustvo ovoga virusa, još jednom ponavljamo da je to nešto što je apsolutno moglo i trebalo da se spreči. S obzirom na to da su to korisnici koji uglavnom ne napuštaju ustanove moguća su dva scenarija: ili da je bila neka poseta koja je bila očigledno nedozvoljena ili se radilo o osobama koe su zaposlene u toj instituciji, treće mogućnosti nema. A obično istraživanjem se utvrdi čitav niz potencijalnih ponašanja koja su mogla da budu faktor rizika - rekla je Tepavčević.

Ona je podsetila da je u Negotinu transportovano 47 korisnika doma za stare, kao i radnika.

- Transportovani su inicijalno u KC Niš, gde je izvršena trijaža. Onda je njih 37 transportovano u kovid bolnicu u Sokobanji, sedam je ostalo u KC Niš, to su oni koji su imali najteže forme bolesti i troje je transpotovano u privremenu bolnicu u Niškoj Banji - kazala je doktorka i dodala je da istraživanja pokazuju da je do unošenja infekcije došlo nakon uvođenja mera zabrane i poseta.

Prema jučerašnjim podacima bilo je više od trideset preminulih iz gerijatrijskog centra u Nišu.

- To je nažalost podatak koji govori kako je visoka smrtnost u ovoj populaciji. Većina njih na samom početku nije imala nikakve simptome ili je imala blage oblike bolesti. To je i razlog zašto su svi transportovani u KC Niš jer se očekivalo da može da dođe do komplikacija. Nažalost, pridružena oboljenja i komplikacije su dovela do fatalnog ishoda - rekla je doktorka.

Kliničke slike starijih imaju nepredvidljiv tok, upozorio je dr Goran Stevanović.

- Od samog početka mi smo upozoravali i dobar deo mera odnosio se na stariju populaciju. Dok god ih ne otpustite, mogu da nastupe pogoršanja koja mogu biti fatalna - kazao je doktor Stevanović.

Kretanje broja umrlih od korona virusa, crveni grafikon Ilustracija: Nikola Jovanović

Do danas je zabeleženo 8.275 slučaja oboljevanja korona virusom, a u poslednja 24 sata 233 (od 3.614 testiranih). Izlečeno je 1.209 ljudi, a preminulo 162. U bolnicama je 2.701 pacijent, a na respiratorima 85.

U poslednja 24 sata preminulo je šest pacijenata, tri muškarca i tri žene, a četvoro njih je iz gerijatrijske ustanove u Nišu.

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • verica brdar

    27. april 2020 | 15:54

    Zar nije bilo nekog inspekcijskog nadzora od strane nadleznog ministarstva? Krizni stab opstine ili grada je trebalo prvo te ustanove da obidje i da izrekne obavezujuce mere i uputstva

  • Paja

    27. april 2020 | 16:08

    Pa sta vojska radi ispred domova. Precednik Vucic je javno naredio da vojska cuva staracke domove i bolnice

  • Rada

    27. april 2020 | 17:50

    Vojnik na ulazu, a poseta dolazi. E, recite mi kuda! Podzemnim tunelom?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA