≫ 

Šarčević: Rano je odlučivati o otvaranju vrtića, danas razmatramo da li će deca nositi maske

Ministar prosvete Mladen Šarčević naveo je da sigurno neće postojati opcija "nećemo da radimo"

  • 34
UCENJE DALJINA SARCEVIC, na daljinu, online nastava Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ministar prosvete Mladen Šarčević je, govoreći o vrtićima i započinjanjem nastave naveo da je još rano donositi odluku danas o tome kada će se predškolske ustanove otvarati.

- O tome mora prvo da se donese odluka na kriznim štabovima. Ne može se upaliti svetlo i odmah krenuti s poslom. Moraju da se izvrše ogromne pripremne radnje. Dao sam upit da se uradi u svim školskim upravama šta bi bilo ako bude da roditelji moraju da rade, da li moraju da odlaze na posao ili mogu da rade onlajn. To je najvažniji početni podatak - da znamo sa koliko dece treba da raspolažemo, od toga ćemo formirati vaspitne grupe koje će biti vrlo bezbedne, naravno - naveo je Šarčević.

On je dodao da na ukupan broj vaspitača možemo da uspostavimo određene željene standarde, a da će o tome danas biti reči.

Ministar je, govoreći i takozvanom danskom modelu, prema kojem se deca uče fizičkoj distanci, naveo da je to moguće spovesti i kod nas.

- Proverićemo danas hoće li deca nositi maske, koje i da li smeju da ih skidaju. Moramo da naučimo da živimo sa ovom nevoljom, ali primenićemo sve mere bezbednosti. Mogu da kažem da sam svašta viđao i to kod odraslih. Grupe studenata sednu negde u neki park, uzmu piće iz samoposluge i njuše se na po pola metra, a mislim da će deca i vaspitači to pametnije da urade. Deca će biti u strašno malim grupama i sa njima će raditi izuzetno posvećeni ljudi - istakao je ministar dodavši da sigurno ne postoji opcija "nećemo da radimo".

Onlajn nastava se završava 31. maja

Kako je naveo ministar prosvete, 31. maja će se onlajn nastava završiti, a za maturante i studente i malo ranije - 25. i 15. maja.

- Time je završeno 80 posto posla i izbegli smo okupljanje dece i studenata, a nemamo njihov povaratak u klupe. Skoro ceo sistem smo podigli na daljinu - naveo je Šarčević.

Kako je istakao, septembar i oktobar su realni meseci kada bi nastava u školama mogla da počne.

- Ipak, više bih se koncentrisao na kraj maja i jun mesec. Tada imamo da završimo prijemne ispite, da deca upišu fakultete, da mali maturanti završe maturu - poručio je Mladen Šarčević.

Video: Stav struke je da se vrtići ne otvaraju do 1. juna, ali to nije moguće

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran

    28. april 2020 | 10:25

    KAKO DETE OD 2-2,5 GODINE DA NOSI MASKU MORATE VI BITI SA NJIMA DA NAM POKAZETE

  • Julija Negonlova

    28. april 2020 | 09:58

    Jednom ministru obrazovanja ne priliči da za studente kaže “njuše se”! Bruko!

  • Rea

    28. april 2020 | 11:25

    Napišite mi ime bar jednog ministra koji je specijalizovan za resor koji vodi i pri tom da je samostalan u vodjenju istog. Sve i jedan je postavljen po političkoj liniji,da svoje odluke pročita,a pitanje je dal ih on i napiše.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA