Bokser iz Paraćina donirao krvnu plazmu u društvu Marka Pantelića: Taj poziv humanosti se ne odbija

Proces doniranja traje oko sat vremena, nije bolan i može se vršiti na 15 dana kod potpuno zdrave osobe starije od 18 i mlađe od 60 godina

  • 3
Pave Sekulović Foto: Privatna arhiva

Doniranje krvne plazme onih koji su ozdravili od korona virusa moglo bi da spasi veliki broj života, a među prvima koji je prihvatio da bude donor i pomogne nekome ko, kako kaže, "preživljava Golgotu" je i mladi bokser iz Paraćina, Pave Sekulović.

Pave je, podsetimo, ozdravio od virusa Covid-19 i pušten je iz kragujevačke bolnice kao potpuno zdrav, a bio je prva osoba koja je u Srbiji javno objavila da je pozitivna na koronu,

- Kao najzdraviji po parametrima zdravstva i stečenog imuniteta, ispunio sam sve kriterijume da pomognem i spasem ono najvrednije - život. Juče su mi uzeli krv i bris, a danas sam donirao krvnu plazmu. Molbom za pomoć najugroženijima, bez dvoumljenja smo dogovorili da krvnu plazmu doniram ponovo za 15 dana u najkraćem roku. Ovo je poziv humanosti koji se ne odbija - kaže mladi bokser za Telegraf.rs.

Pave Sekulović Foto: Privatna arhiva

Kako objašnjava, davanje krvne plazme se razlikuje od davanja krvi. Čitava procedura, kako nam objašnjava, traje oko sat vremena i nije bolno a sastoji iz četiri faze.

- Potrebno je da prođe 21 dan od dva negativna testa, posle čega nam se jave iz Instituta za transfuziju krvi Srbije i razgovaraju sa nama. Potrebno je da budemo zdravi i jaki kako bismo stekli uslove da budemo davaoci i svakako da mi sami pristanemo na to - navodi Sekulović.

Društvo mu je, kako kaže za portal Telegraf.rs, pravio potpredsednik Fudbalskog saveza Srbije, Marko Pantelić, koji je takođe izlečen od virusa Covid-19.

- Obojica smo, u četiri zida, priključeni na aparate, bili samo obični skromni ljudi velikog srca. Svaka čast Marku na velikim rezultatima u sportu i još više na humanosti - kaže Pave.

Kako dodaje, nada se da će krvnu plazmu dati više od jednog puta.

Pave Sekulović Doniranje krvne plazme, Foto: Privatna arhiva

-  Za sada će to biti sigurno dva puta. Došao sam u Beograd da dam krvnu plazmu, da probijem led za naš grad i svojim primerom utičem na druge. Da ohrabrim i druge Paraćince koji su ozdravili da to isto urade. Takođe, hvala zdravstvenom timu koji je izneo sve troškove mog smeštaja i boravka u Beogradu ovih i narednih dana - kaže naš sagovornik.

Pave navodi i da mu u ovim okolnostima posebno smetaju oni koji se neodgovorno ponašaju za vreme epidemije korona virusa i koji tvrde kako virus ne postoji i da je sve laž i da virus ne postoji.

Pave Sekulović Pave Sekulović, Foto: Facebook/Pavel Smith

- Kao neko ko je prošao Golgotu preživljavanja koronavirusa do pomaganja onima koji se za život bore, imam pun legitimitet da ne dozvolim samoživim i neodgovornim igračima ljudskih sudbina da obesmišljavaju ozbiljnost ove strahote koja nas je sve zadesila. Stoga, zbog njihove slobode u zločinu širenja zaraze i ugrožavanja drugih ljudi, pozivam ih, da ako žele biti principijalni i visoko moralni do kraja, neka se onda i javno odreknu prava na respiratore i dobijanja krvne plazme, ako ikada dođu u rizik da im zatrebaju, što im svakako ne želim - poručuje on.

Ko može da bude donor krvne plazme

Svako ko je preležao korona virus, a ima više od 18 godina i manje od 60 može da donira svoju krvnu plazmu. Donor mora da ima više od 60 kilograma i ne sme da ima nijednu hroničnu bolest.

Takođe, neophodno je da prođe 21 dan od dva negativna testa na virus Covid-19.

Antitela, test, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Kako se navodi na sajtu Instituta za transfuziju krvi, plazma je tečni deo krvi bogat belančevinama. Davanje krvne plazme ili plazmafereza je postupak kojim se pomoću aparata iz krvi davaoca izdvaja samo plazma, dok mu se krvne ćelije vraćaju.

Proces plazmafereze traje nešto duže od klasičnog davanja krvi, a davalac za to vreme gleda TV, čita novine, sluša muziku i više puta biva poslužen sokom.

Takođe, dokazano je da davanje plazme ne utiče štetno na zdravlje davaoca.

Kako funkcioniše terapija krvnom plazmom

Kako je objasnio imunolog dr Srđa Janković, od osoba koje su ozdravile se uzima određena količina krvne plazme koja sadrži gotova antitela koje je njihov organizam napravio boreći se sa virusom.

VIRUS SCENARIJI JANKOVIC SRĐA JANKOVIĆ Imunolog dr Srđa Janković, Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

- Ona ne zamenjuje druge vidove terapije, pre će služiti kao dopuna, mora se davati onima kod koji postoje - valjani razlozi da smatramo da će im najviše pomoći. Tu plazmu sa gotovim antitelima dajemo pacijentu i on blokira virus. Ta antitela žive neko vreme, ona mogu da potraju u organizmu dve, tri nedelje, ali ono što urade treba da doprinese boljitku u organizmu pacijenta - objasnio je dr Janković.

Video: Ovako izgleda proces dobijanja lekovitog krvnog seruma protiv Kovida-19

(D. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Reta

    28. april 2020 | 21:20

    Reta iz paracina...

  • Toxi

    29. april 2020 | 08:04

    Da podsetimo, svi koji su usli u Srbiju jos pre proglasenja epidemije su bili savetovani da se izoluju, a ne da se bahate i organizuju slavlja. Sada ti isti nama sole pamet i pričaju o neodgovornosti.

  • Čika delija momak

    29. april 2020 | 00:32

    Aj ti sa tom čelenkom do temena, kući polako.. Ako mozes opet se slikaj za dva dana i reci nam jel sve prošlo ok, a taman i friz da vidimo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA