≫ 

Osam pacijenata na respiratoru u KC Vojvodina: Jedan značajan podatak tek će biti otkriven

Na današnjoj konferenciji za medije predstavnici struke govorili i o izmenjenoj dinamici testiranja

  • 0
Klinički centar Vojvodine, KORONA VIRUS VOJVODINA Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

U KC Vojvodine na respiratoru je na današnji dan osam pacijenata, rekla je zamenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević i dodala da nema kod sebe podatak koliko je njih u toj ustanovi skinuto sa veštačke ventilacije i spontano diše.

Ona je rekla da u KC Vojvodine, kao i u svim drugim zdrasvstvenim ustanovama, ima izlečenih koji su bili na respiratoru, da je taj podatak značajan i da će se potruditi da u narednom periodu na konferencijama imaju tačan podatak za sve ustanove, koliko je ljudi skinuto sa veštačke ventilacije i spontano diše.

Ona je kazala da je u poslednjih desetak dana promenjena dinamika testiranja u pogledu dva negativna testa, kao dokaza da je pacijent ozdravio i naglasila da su i sada dva neagtivna testa kriterijum za ozdravljenje, ali da je dinamika drugačija kada je reč o otpuštanju iz bolnice.

SRBIJA KORONA BILANS DARIJA KISIĆ TEPAVČEVIĆ Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

- Ono što prethhodi prvom testiranju jeste regresija odnosno gubitak svih kliničkih simptoma bolesti ukoliko je bila upala pluća, onda ide testiranje i ako je osoba negativna ide u kućnu izolaciju, a nakon dve nedelje se ponovi drugi test - rekla je Kisić Tepavčević na pitanje da li su u kućnoj izolaciji i kako se leči blizu 4.000 pozitivnih na korona virus koji ne spadaju u hospitalizovane, preminule i izlečene.

Podvukla je da se bez ponavljanja drugog testa ne može označiti da je osoba sigurno zdrava.

- ’Ranije su dva negativna testa u bolničkim uslovima, plus još dve nedelje u kućnoj izolaciji, sada je to isto, samo se menja dinamika testova. Pokazalo se da te osobe mogu još izvesno vreme da nose virus i da budu prenosioci infekcije, zato je protokol još dve nedelje kućne izolacije - rekla je Kisić.

Video: Na respiratoru 79 pacijenata, u poslednja 24 sata preminulo šest osoba

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA