Sve o pripremama za vrtić: Koje preglede moraju da urade deca i zaposleni? Da li i korona test?

Za sada manje od 30 odsto roditelja ima potrebu da im vrtić čuva dete, ali će anketa o izjašnjavanju roditelja biti ponovljena

  • 9
Deca, vrtić, igra, maske, koronavirus Foto: Shutterstock

Vrtići, koji su uvođenjem vanrednog stanja zbog korona virusa u Srbiji 15. marta, zatvoreni dan kasnije, počinju sa radom u ponedeljak, 11. maja, a za sada je samo neizvesno da li će tada početi i rad jaslenih grupa u koje su deca do 3 godine starosti. Svakako, pripreme da se otvore vrata vrtića su u toku, a kako smo uspeli da saznamo, ni vaspitači a ni deca neće moći da se vrate u ove kolektive bez određenih pregleda i potvrda lekara, ali ne i testa na koronu.

Za sada, naime, niko nije postavio pitanje da se deca i zaposleni testiraju na koronu, ali će deca obavezno morati da imaju pregled kod pedijatra i da urade analizu krvi iz prsta i briseve, dok će vaspitači morati da urade sanitarne preglede, odnosno da obnove sanitarne knjižice, kaže za Telegraf.rs predsednica Odbora za predškolsku delatnost sindikata "Nezavisnost" Suzana Lazarević.

Takođe, ona kaže za naš portal i da za sada manje od 30 odsto roditelja ima potrebu da im vrtić čuva dete, ali da će anketa o izjašnjavanju roditelja biti ponovljena.

Prema njenim rečima, sutra će u Vladi biti održan sastanak na kojem će se do detalja odlučiti kako će deca uraditi preglede, da li će pedijatar doći u vrtić ili će biti pronađen neki drugi model, kao i sve ostale mere koje se tiču početka rada vrtića.

- Bilo je reči da pedijatar dođe u vrtić i pregleda decu, ali je to zbog laboratorijskih analiza neizvodljivo, jer deci treba uzeti i krv iz prsta i briseve. Ostalo je da se pronađe model kako će se to uraditi  - kaže Suzana Lazarević za naš portal.

Koronavirus, korona virus, testiranje Foto: Tanjug/AP

Sanitarni pregled zaposlenih u vrtićima

Što se vaspitača i sestara tiče, oni će morati da obnove sanitarne knjižice, odnosno da urade sanitarni pregled. Ono osoblje iz predškolskih ustanova koje je bilo angažovano u gerontološkim centrima i bolnicama moraće da se testira i na korona virus, kao i da bude u kućnom karantinu određeni period. Prema njenim rečima, takvih je oko 300 na nivou cele Srbije.

- Za nas će dolaziti po rasporedu iz zavoda za javno zdravlje da nam urade sanitarni, ali što se tiče testova na koronu niko nije postavio pitanje da se vaspitači, deca i roditelji testiraju na covid 19. Testiraće se samo oni koji su iz predškolskih ustanova bili angažovani po potrebi rada lokalnih samouprava, u gerontološkim centrima, bolnicama ili po nekim institucijama. Većinom su to naše medicinske sestre, ili tehničko osoblje poput vozača i spremačica. Oni će morati da budu 14 dana u kućnom karantinu, zatim da se testiraju pa još nekoliko dana da budu kod kuće. Verovatno 14 plus 14. Ali, to je mali broj, možda na nivou Srbije oko 300 ljudi. Dok se oni ne vrate, pomoći će nam škole sa tehničkim osobljem, a sestre ćemo povući ili sa biroa ili iz penzija... - objašnjava naša sagovornica.

Ona podseća da sanitarni pregled zaposlenih u predškolskim ustanovama podrazumeva analizu briseva - usta, grla i nosa, i stolice, a to se inače radi dva puta godišnje, na šest meseci.

roditelji, dete Pixabay.com

Manje od 30 odsto roditelja mora decu u vrtiće 

Prema njenim rečima, manje od 30 odsto roditelja ima potrebu da pošalje od 11. maja decu vrtić. Anketa u kojoj su se roditelji izjašnjavali u vezi sa tim u narednim danima biće ponovljena.

Samohrani roditelji koji su zaposleni i ne mogu da rade od kuće, ili oba zaposlena roditelja koji ne mogu da usklade smene, i moraju da budu fizički prisutni kod poslodavca, imaće prednost. Oni će imati prioritet, a takvih je od 25 do 30 odsto. Taj procenat vuče Beograd, gde 27 do 28 odsto njih ima potrebu za tim. Međutim, te ankete nisu validne, ponoviće se, a bilo je i roditelja među kojima jedan sedi kod kuće a hoće da pošalju dete u vrtić, pa smo tražili da se sve ponovi - kaže Lazarević.

vrtić foto: pixabay.com

Beograd već doneo mere za svoje predškolske ustanove

Krizni štab Beograda, zasedao je odmah juče nakon što je saopšteno da vrtiću počinju sa radom 11. maja a posle čega je Sekretarijat za zdravstvo Grada Beograd izdao mere koje moraju da se poštuju u predškolskim ustanovama pre početka i u toku rada, kao i kako se treba ponašati u slučaju da se kod dece primete određene zdravstvene promene. Na spisku je 35 mera, koje će se najverovatnije primeniti i na ostatak Srbije. Ceo spisak možete pogledati u OVOM tekstu.

Naime, pored čišćenja, dezifkecije, nabavke opreme za ličnu zaštitu, postavljanje dezobarijera, redovnog pranja ruku, provetravanja prostora, moraće da se vodi računa prilikom dolaska i odlaska dece iz vrtića da distanca bude 2 metra. Roditelji moraju da nose maske. Grupe i vaspitači ne smeju da se mešaju. Takođe, deca među sobom ne smeju da dele hranu i ne smeju da koriste igračke koje se ne mogu prati i dezinfikovati, posebno meke.

Deca će spavati po modelu noge - glava, a razdaljina između njih mora da bude 2 metra. Potrebno je i strogo voditi računa da se njihova posetljina ne meša.

I vrtićima je preporučeno da ne koriste veštačku ventilaciju, a zabranjene su i organizovane priredbe, pozorišta...

U slučaju da se kod deteta pojave simptomi i sumnja na koronu, treba ga izolovati u posebnu prostoriju za izolaciju, obavestiti roditelje i proveriti zdravstveno stanje ostale dece. U slučaju da se potvrdi da dete ima koronu, prostor u kojem je boravilo više ne koristiti.  

U Srbiji je korona virus prisutan od 6. marta. Do sada je u našoj zemlji potvrđen kod 8.497 osoba, a odneo je 168 života. Izlečeno je 1.260 osoba. 

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta: https://www.telegraf.rs/covid-19

Video: Doktorka Kisić-Tepavčević objasnila šta je presudno uticalo na odluku da se otvore vrtići

(Lj. Račić - lj.racic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dorijan

    29. april 2020 | 15:30

    Ovo su notorne gluposti,mere da se sprovedu su kontradiktorne sa siljenjem da se otvore vrtici.Ovo je lazna briga za zdravlje dece,drzava hice da odgovornost prebaci na vrtice jer je nemoguce sprovesti ovo u praksi

  • Marjan

    29. april 2020 | 16:17

    Ne razumem da se vode mala deca u ambulante da se traumiraju vadjenjem krvi i pregleda da bi isli u vrtic sramota. Sve na silu se radi.

  • Ana

    29. april 2020 | 16:37

    Prerano je za otvaranje vrtića.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA