≫ 

Osvanuo mural posvećen dr Lazi kod KC u Nišu: "Iz lika crpimo viziju kako je to biti čovek, Srbin"

Samo nekoliko dane je bilo potrebno da se lik doktora oslika na fasadi

  • 10
Mural dr Miodrag Lazic Nis Foto: D.K.

Grupa mladih Nišlija odlučila je da na svoj način oda poštu Miodragu Laziću, legendarnom ratnom hirurgu, koji je 14. aprila preminuo od posledica zaraze korona virusom. Oni oslikavaju mural sa njegovim likom, na fasadi stambene zgrade na uglu Bulevara dr Zorana Đinđića i Sremske ulice, nekoliko stotina metara daleko od zgrade Kliničkog centra gde je legendarni lekar proveo radni vek.

Kako kažu, cilj im je da na ovaj način Lazićev lik ne bude zaboravljen, te da svi koji ovde prolaze budu svesni njegovog neprolaznog dela zbog čega ga je ožalila cela Srbija i Republika Srpska.

Ideja da se na ovaj način oda počast pokojnom lekaru potekla je od studenta Gavrila Stankovića.

- Za doktora Lazića smo znali i pre njegove smrti ali nismo bili svesni kolika je to veličina. Nakon njegove smrti, pročitali smo „Dnevnik ratnog hirurga“, njegovo svedočenje o danima provedenim na frontu, i ostalu dokumentaciju do koje smo mogli da dođemo i shvatili kakav je to čovek bio. Odlučili smo da mu se odužimo muralom, povezali smo se sa dečkom koji je slikar, i on se prihvatio zadatka da na zidu ovekoveči njegov lik - priča za Telegraf.rs Stanković.

Samo nekoliko dana je bilo potrebno, zahvaljujući entuzijazmu Gavrila i njegovih prijatelja, da se obave sve pripreme i da se Lazićev lik ukaže na fasadi zgrade.

- Bilo nam je potrebno odobrenje stanara zgrade ali to se pokazalo vrlo lakim zadatkom. Na čija god smo vrata zazvonili, naišli smo na odobravanje i podršku. Svi su znali za doktora Lazu, neki su bili njegovi pacijenti i svi su želeli da mu se zahvale. Otkako smo počeli da radimo, nude nam pomoć, kod njih ostavljamo materijal i opremu, sve vreme su nam na raspolaganju. Zahvaljujući takvim ljudima, obezbedili smo i materijal, vlasnik farbare „Nijansa“ nam je dao sve što nam je bilo potrebno - objašnjava Janković.

Četkice u ruke uzeli su juče, a već sutra će mural biti završen.

- Želimo da njegov lik ostane ovde zauvek, da i naši unuci i svi koji su ga poznavali i koji nisu pomisle na njega kad god ovde prođu. Njegov lik treba da nas motiviše, da iz njega crpemo viziju kako je to biti čovek, Srbin, hirurg, patriota, kako je to davati sebe za druge – zaključuje mladi Nišlija.

Video: Ovako je hirurg heroj dr Laza otvorio UC Niš

(D.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • CRAZY NORTH

    29. april 2020 | 14:08

    Nišlije i pravopis...😂

  • Aca

    29. april 2020 | 13:57

    Bravo! E sad samo da ga huligani ne isaraju!!! Nadam se da ce ovaj grad Niš da mu se oduzi bar ulicom ako ne i nekom bistom u parku!!!

  • 5544

    29. april 2020 | 14:24

    Slava i hvala dragi doktore!🙏🙏🙏

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA