≫ 

Rođena beba u "Mišoviću", koju su lekari spasavali u stomaku zaražene majke: Prvi slučaj u svetu

Hrabra majka Valerija, inače Ruskinja rodom iz Sibira koja je udata u Kruševcu porodila se carskim rezom u 33 nedelji. Rodila je sina Luku

  • 21
beba

Foto: Pixabay.com

U porodilištu Kliničko-bolničkog centra "Dr Dragiša Mišović" u nedelju se rodio dečak koji je kao plod, pre dve nedelje primio krv putem transfuzije kroz mamin stomak, jer je ona zaražena korona virusom, a i RH negativna je. Ovo je, inače, jedinstven slučaj, ne samo u Srbiji već i u svetu, da se stručno rečeno, intrauterina transfuzija radi kod trudnice koja je pozitivna na COVID 19.

Hrabra majka Valerija, inače Ruskinja rodom iz Sibira koja je udata u Kruševcu, porodila se carskim rezom u 33. nedelji. Rodila je sina Luku.

Upravnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo ove bolnice Slađana Mihajlović za Telegraf.rs kaže da su i mama i beba dobro, kao i da je tek rođena junačina negativna na korona virus.

- Rođeno je muško dete, teško 2. 265kilograma. Ona je iz Kruševca prebačena u GAK "Narodni front", ali pošto je jedno veče počela da kašlje, prebačena je kod nas. Dali smo joj kovid terapiju, koju sam trebovala preko Ministarstva. U pitanju je antivirusni lek za lečenje HIV-a, ali je super za lečenje žena u trudnoći i jedini koji nema neželjen efekat na bebu. I ona je sve to dobro podnela, a imala je i hipertenziju. Uradili smo carski rez, i ona i beba su dobro. Bebu smo, kada se stabilizovala, prebacili u Univerzitetsku dečiju kliniku u Tiršovoj, i negativna je na koronu, a mamu smo juče ispratili kući - kaže za naš portala dr Mihajlović.

Pošto je majka Valerija imala koronu a i RH negativna je, bebu su udruženim snagama lekari ginekologije KBC "Dr Dragiša Mišović" i GAK "Narodni front" spasavali pre dve nedelje, u maminoj 31. nedelji trudnoće.

- Žena je RH negativna i došlo je do stvaranja antitela protiv bebe. To je dovodilo da se eritrociti bebe raspadaju, pa je beba postala anemična. Zato smo bebi morali da damo krv, tako što smo trebovali krv nulte grupe, pa smo iglom, a pod kontrolom ultrazvuka, ubaci kroz pupčanik bebi krv. Sa takvom vrstom anemije, mogla je da umre u stomaku. Na ovaj način smo došli do 33. nedelje i u nedelju uradili carski rez - objasnila je naša sagovornica.

Bolnica Dragiša Mišović

Slađana Mihajlović, upravnica Ginekologije u KBC "Dr Dragiša Mišović" Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ona navodi da ovo prvi slučaj ne kod nas već u svetu da se kod pozitivne trudnice uradi intrauterina transfuzija.

- Radi se ta transfuzija kod žena, ali u normalnim situacijama je to lakše.  Mi nismo imali tu proceduru u opisu posla. Morala sam da tražim posebnu dozvolu da dobijem krv...  U svakom slučaju, mnogo je teže da se to da radi u skafanderu - navodi ona i dodaje da će ovaj slučaj verovatno biti izdat kao rad.

Srećna mama Valerija za RTS je izjavila da se nije uplašila kada je saznala da je pozitivna koronu, ali da jeste transfuzije.

- Više sam se uplašila za transfuzija koje je dete trebalo da dobije - rekla je majka Valerija, koja je, kako za naš portal kaže dr Slađana Mihajlović, očiju punij suza napustila porodilište.

Video: Koliko je do sada beba bilo inficirano zarazom COVID-19 u Srbiji?

Bez " kože na koži", prvog dodira majke i bebe

Inače, od početka vanrednog stanja, kako je ginekologija ove zdravstvene ustanove postala COVID bolnica, u njoj je rođeno 30 beba i nijedna nije pozitivna na novi virus. Doktorka Mihajlović je objasnila i zašto.

beba

Foto: Pixabay.com

- Sve bebe koje su rođene kod nas a čije su mame bile pozitivne, su negativne. Mi smo odvajali bebe od mame, a imali smo suspektne i pozitivne žene. I nijedna beba nije pozitivna. Znači da se ne prenosi putem krvi. Britanci su spajali mame i bebe, pa su deca pozitivna. Mi smo onog trenutka kada smo preskli pupčanu vrpcu, sklanjali dete od majke.  Objasnili smo im da je tako najbolje. Jer u slučaju "kože na koži", kada majka diše u bebu, onda se virus prenosi najviše - kaže ona i dodaje da za majke nije bilo veće streće nego kad čuju da im je beba negativna na koronu - kaže dr Mihajlović koja je na poslu danonoćno iako ima četvoromesečnu bebu i sina od 11 godina.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta: https://www.telegraf.rs/covid-19

Video: Kon objasnio zašto je procenat zaraženih veći u poslednje vreme

(Lj. Račić - lj.racic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lucky

    30. april 2020 | 07:59

    Sramota je da se ovoliko favorizuje bolnica sa prosečnim lekarima.....dok se u drugim ginekološkim klinikama za dan porodi oko 30 žena , u ovoj se toliko porodi za dva meseca...o čemu pričamo....i ovaj porođaj ne bi bio moguć da im nisu pomogli ginekolozi iz druge ustanove.....prestanimo sa rijaliti lekarima....mnogo je....sačuvajmo dostojanstvo, ako ga još imamo.....

  • Miki

    30. april 2020 | 08:25

    Prvi. Ma šta kažete?

  • Pitanje

    30. april 2020 | 08:14

    Koji su sve lekari učestvovali u ovom poduhvatu.Imamo izjavu ove mlade doktorke ali pretpostavljam da ona nije sama preturila sve preko svojih ruku.Lekari koji učestvuju u porodjajima u kovid bolnicama su heroji.Treba reći koji su to lekari pogotovu za ovakave piduhvate

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA