≫ 

Najspecifičnija bolnica u Srbiji tokom korona virusa: Ovde bolest nikako ne sme da uđe

Zoran Gojković, pokrajinski sekretar za zdravstvo, rekao je danas da će proveriti navode da u ovoj bolnici peru jednokratne mantile

  • 0
Bela Crkva, Plućna bolnica Printskrin:Youtube/BC INfo

Specijalna bolnica za plućne bolesti "Dr Budislav Babić" u Beloj Crkvi je dosta specifična. To je jedina bolnica u Srbiji u kojoj se istovremeno leče pacijenti sa psihičkim problemima, a ujedno i plućni bolesnici, najčešće je to tuberkuloza. Reč je o novoj bolnici, otvorenoj prošle godine.

U tu je bolnicu pokrajinska vlada uložila sredstva, jer 10-15 pre toga bolnica nije bila uslovna u zapuštena i tu su sad izuzetno dobri uslovi za lečenje. Otvorena je prošle godine. Pojavilse su se informacije da i pored dovoljne količine zaštitnih sredstava zaposleni tamo peru jednokratnu zaštitu.

Poslaću inspekciju

- Poslaću inspekciju da provere navode da i pored dovoljne količine zaštitnih sredstava zaposleni navodno peru uniforme. Neshvatljivo mi je i ne mogu da verujem da neko pere jednokratni mantil, to je protivno standardima i to se ne radi, ako se radi, proverićemo - rekao je danas Zoran Gojković na tvrdnje da zaposleni u toj ustanovi peru jednokratne uniforme.

Novi blok sa dijagnostikom

Specijalna bolnica „Dr Budislav Babić“ je od izuzetnog značaja jer jedina zbrinjava psihijatrijske bolesnike iz cele Srbije, koji boluju od plućnih bolesti, pa je od velike važnosti da se u njoj ne pojavi novi virus. U aprilu prošle godine, Pokrajinska vlada opredelila je sredstva za završetak bolnice kao i za nabavku savremene medicinske opreme.

U novom bloku bolnice smeštena je kompletna dijagnostika, odnosno laboratorija, rentgen, ultrazvuk i funkcionalna dijagnostika. Na prvom spratu nalazi se žensko odeljenje sa 36 postelja, namenjenih pacijentima koji boluju od plućnih bolesti, dok je na drugom spratu muško odeljenje sa istim kapacitetima. Na trećem spratu nalazi se poluintezivna nega sa 10 postelja i intezivna sa 6 najmodernijih kreveta i opreme.

Rekordan broj testiranih u poslednja 24 sata

Od poslednjeg izveštaja do danas u 15 časova korona virusom zaraženo je još 285 osoba, čime je broj zaraženih porastao na 9.009.

Testirano je 6.703 ljudi. Ukupan broj testiranih do sada iznosi 85.645 osoba.

Hospitalizovano je još 2.479 pacijenata. Na respiratoru se trenutno nalazi 71 pacijent. U poslednja 24 sata preminulo je još 6 osoba. Ukupan broj izlečenih građana je 1.343.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta: https://www.telegraf.rs/covid-19.

Molimo vas da zbog svog zdravlja i zdravlja svojih najmilijih obratite pažnju na priložena uputstva o ponašanju u kući i van nje tokom pandemije korona virusa:

Video: Dr Stevanović apeluje na ljude i u blažim merama: Izbegavajte kontakte, nosite maske i rukavice

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA