U KC Vojvodine se vratio stari režim: Raste broj povreda i intervencija koje nemaju veze sa koronom

- Ono što smo primetili jeste da se naglo povećao broj politrauma, odnosno povreda ali u toku noći imali smo i jednu aneurizmu abdominalne aorte što je zahtevalo hitnu intervenciju, što pokazuje da se vraćamo u tokove pre korone - kaže direktorka KC Vojvodine Edita Stokić

  • 0
Klinički centar Vojvodine, KORONA VIRUS VOJVODINA Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Klinički centar Vojvodine, u koji je smešten prvi zaraženi pacijent od korona virusa u Srbiji, ali gde je zabeležena i prva smrt u našoj zemlji od posledica ove bolesti, polako se vraća u stari režim rada, a to, prema rečima direktorke ove zdravstvene ustanove Edite Stokić pokazuje prethodna noć kada se, između ostalog, povećao i broj politrauma.

Prema njenim rečima, beleži se i povećan broj intervencija kod pacijenata koji imaju hronične bolesti, a koji zbog spasavanja njihovih života, ne mogu da čekaju rezultate na koronu.

Stokić je na početku razgovora za RTS navela da je trenutno u KC Vojvodine hospitalizovan 61 pacijenta koji je pozitivan na koonu, od kojih je 5 na respiratoru.

- U našoj privremenoj bolnici na sajmu je 57 pacijenata. Ono što mogu da kažem jeste da je u toku noći jedan pacijent, koji je bio na mehaničkoj ventilaciji, skinut sa nje, tako da ih je sada na respiratoru 5 - kazala je Stokić.

Ona navodi da je u toku poslednja 24 sata u KC  Vojvodine pregledano više od 150 pacijenata, od toga je bilo 12 hitnih pacijenata.

- Ono što smo primetili jeste da se naglo povećao broj politrauma, odnosno povreda ali u toku noći imali smo i jednu aneurizmu abdominalne aorte što je zahtevalo hitnu intervenciju, što pokazuje da se vraćamo u tokove pre korone. Jedna intervencija je trajala 4 sata u skafanderima  - rekla je ona i istakla da oni moraju da rešavaju i problematiku pacijenata koji imaju druge bolesti:

- KC Vojvodine se već vratio u stari režim, to nam pokazuje analiza rada u poslednjih sedam dana urađeno negde oko 22.000 intervencija što podrazumeva sve vrste pregleda, magnetnih rezonanci...

Konstovala je da se broj pacijenata koji su zaraženi korona virusom menja iz dana u dan, s obzirom na to da je virus dinamičan.

- Ono što je u KC Vojvodine primećeno jeste da se povećava broj intervencija kod pacijenata koji imaju hronične bolesti a za koje ne znamo da su kovid poziotivni, jer nemamo vremena da im čekamo rezultat već moramo da im spasavamo živote. Primećujemo broj pada novoobolelih. Iz dosadašnjih iskustava iz Kine i drugih zemalja, pokazalo se da su gojaznost i tip 2 dijabetes dovode do teže kliničke slike i uključivanja mehaničke ventilacije jer je scenarijo razvoja bolesti brži - rekla je on i dodala da su samo dva zaposlena iz ove ustanove bila pozitivna na kovid, kao i da se nisu zarazila unutar nje, već u sredinama u kojima žive.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta: https://www.telegraf.rs/covid-19

Video: Gojković: Različita mišljenja su bila u kriznom štabu po pitanju Prvog maja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA