Ponovo provokacije na Kosmetu: U selu kod Vučitrna dan za danom sviću grafiti "UČK"

- To je najogoljeniji pokušaj prisilnog iseljavanja srpskog stanovništa - poručuju iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju

  • 4
Kosovo, provokacije, Gojbulja kod Vučitrna, grafit OVK Foto: Tanjug/Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Provokacije i incidenti u srpskim sredinama na Kosmetu se nastavljaju, a protekle noći u Gojbulji kod Vučitrna ponovo su na zidovima ispisani grafiti OVK, potvrdio je za Kosovo Onlajn predsednik Privremenog organa opštine Vučitrn Aca Mišić.

- Jutros sam dobio informacije da su noćas ponovo ispisani grafiti OVK. Ovo je pokazatelj kako policija radi i kakav je njihov sistem i cilj - izjavio je Mišić.

Mišić ističe da ga plaši to što policija ne radi svoj posao i kaže da ne sumnja da bi policija radila svoj posao kada bi dobila naređenje od pretpostavljenih.

Kosovo, provokacije, Gojbulja kod Vučitrna, grafit OVK Još jedan grafit u Gojbulji kod Vučitrna, Foto: Tanjug/Kancelarija za Kosovo i Metohiju

- Kada prijavimo policiji oni kažu da će da obilaze teren, ali to se ne dešava i mi smo siti tih obećanja. Ovo je pritisak koji se dešava više od dve decenije. Policija bi možda i radila svoj posao ali kada im pretpostavljeni kaže 'ne' policajcima su ruke vezane - kaže Mišić.

On podseća da je juče tokom posete selu oficir za vezu s Prištinom Dejan Pavićević zatražio da se rasporede policajci u srpskim sredinama gde su Srbi izloženi napadima i zastrašivanju, ali da su jutrošnji grafiti najbolji dokaz koliko je ovo shvaćeno ozbiljno i šta je preduzeto.

- Policija Vučitrna je na samo tri kilometra odavde i ništa nisu učinili. Ovo ne rade ljudi koji žive ovde u okolini. To je grupa koja dolazi sa strane jer ovo se u njihovim krugovima smatra za hrabrost, uzvišeni čin - zaključuje Mišić.

Podsetimo, juče je usred bela dana grupa mlađih Albanaca na zgradi osnovne škole u Gojbulji ispisala grafite OVK i nacrtala albansku zastavu.

Kancelarija za KiM: Zastrašivanje srpskog naroda

Kancelarija za Kosovo i Metohiju upozorava da je to treći put u nekoliko dana da albanski esktremisti sprovode akciju zastrašivanja srpskog stanovništva.

- Ono što se proteklih dana događa srpskim stanovnicima sela Gojbulja u opštini Vučitrn jeste najogoljeniji pokušaj prisilnog iseljavanja - navodi u saospstenju Kancelarija za KiM.

Podsećaju da je grupa ekstremista najpre 27. aprila pokušala da obije crkvu i lupala o crkveno zvono u Gojbulji, zatim je 29. aprila polomila prozore na školi i ispisala grafite UČK, koji su u međuvremenu prekrečeni, da bi sinoć vandalizam bio ponovljen.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • R

    1. maj 2020 | 13:16

    Šta je tu čudno Srbija je u ratu i dalje sa šiptarima iako nema zvanično vojnih akcija

  • Дејан Младеновић

    1. maj 2020 | 15:10

    А истовремено Србо са космета по наређењу из БГ праве владу са терористима и ратним злочинцима

  • Boki

    1. maj 2020 | 23:04

    Ništa dok se VJ ili VS ne vrati na Kosmet

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA