"Nismo imali vanredno stanje iz hira. Vaspitačice će naučiti decu da se čuvaju"

"Vanredno stanje nismo imali iz hira, već da uđemo u svest građana da je potrebno čuvati se i zabraniti kontakte sa starijima", rekao je Kon

  • 5
Deca, vrtić, igra, maske, koronavirus Foto: Shutterstock

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da bi vanredno stanje u zemlji moglo biti ukinuto relativno brzo, ako procenat novozaraženih i u narednih sedam dana ostane ispod pet odsto.

Prema njegovim rečima, ukidanje vanrednog stanja ne znači popuštanje svih mera, već samo ukidanje policijskog časa i anažovanje vojske, dok će mere koje su važile i pre vanrednog stanja, kao što su zabrana javnog okupljanja i socijalno distanciranje, ostati.

Gostujući na TV Pink, Kon je naveo da trenutni rezultati Srbije u borbi protiv virusa korona jesu uspeh i da zbog toga možemo malo da se osećamo dobro, ali nikako da se opuštamo.

I dalje, dodaje, moramo čuvati starije od 65 godina i hronične bolesnike koji su posebno osetljivi i u dodatnom riziku, a koje ćemo sačuvati ukoliko i dalje budemo držali fizičku distancu.

- Oni će čuvati sebe, mislim da su to već shvatili i naučili, ali i mi moramo da čuvamo njih i da vodimo računa o njima na svaki mogući način, a najbolje da nemamo direktan kontakt - podvukao je Kon.

Prema njegovim rečima, dok je pojedine zemlje o opasnosti virusa "osvestilo" masovno umiranje, građane u našoj zemlji je, kako kaže, vanredno stanje i uvođenje mera zabrane kretanja.

- Vanredno stanje nismo imali iz hira, već da uđemo u svest građana da je potrebno čuvati se i zabraniti kontakte sa starijima - rekao je Kon.

Govoreći o početku rada vrtića i načinu njihovog funkcionisanja, Kon kaže da je ubeđen da su vaspitači i vaspitačice veoma kreativni i da će decu kroz igru umeti da nauče kao da drže distancu, da se čuvaju, ali i da čuvaju svoje bake i deke.

Osim toga, dodaje, u vrtiće neće dolaziti sva deca, procenjuje se da će u Beogradu oko 30 odsto roditelja dovoditi svoju decu, dok u pojedinim mestima samo polovina.

Kon ističe da će u vrtićima najosnovnije biti obezbeđeno, redovno će se prostori dezinfikovati i da će rad biti u malim grupama.

Video: Doktor Kon objasnio šta su vanredne mere koje ostaju na snazi i kada se ukine vanredno stanje

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Igi

    1. maj 2020 | 22:01

    Nek objasni Kon samo kako da deca drze rastojanje u vrticu u maloj sobici a velika prisutnost dece,i ko ce biti odgovoran kad se COVID-19 rasiri po vrticima i dodje do smrtnih slucajeva jer ce on tu odgovornost prihvatiti ??

  • Vlada 011

    1. maj 2020 | 20:37

    Bice to tesko deca su to mnogo su mali a vaspitacice videcemo .A jedno pitanje za dr Kona kako ce ovjasniti roditeljima ze nesto za sta se kaze ne daj boze.Majke da ostanu sa decom bar jos jedan duzi period .Cuvajte decu dr Kon a i majke.

  • nena

    1. maj 2020 | 19:46

    vsrovatno su vec nesto naucili od roditelja vaspitaci ce to samo zaokruziti jer malisani vise slusaju njih jer su najveci deo dana u vrticu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA