Za Lazarev život borba je trajala 11 dana: Bio je zdrav i nepušač, sa respiratora skinut na Uskrs

Korona virus je najverovatnije dobio od supruge, koja je lekar opšte prakse i koja je, takođe, uz blaže simptome preležala. Dete, srećom, nije bilo zaraženo

  • 9
Doktori, pacijent, bolnica, bolnička soba, zaštitno odelo, rukaviice, maska, koronavirus Foto: Tanjug/AP

- Nekoliko minuta razgovora s lekarima, injekcija i prekid filma... Ne sećam se ničega, nije bilo mesta za strah, tek kada sam skinut s respiratora i kad mi je rečeno da je Uskrs, shvatio sam da je sve baš dugo trajalo - kaže u ispovesti za Blic Lazar Lazarević (39), pacijent koji se posle grčevite višednevne borbe za život izlečio od korone.

Kako poverava, ne seća se gotovo ničega.

- Imao sam visoku temperaturu koja nije padala, javio sam se najpre na Infektivnu, a odatle sam došao u bolnicu na Zvezdari. Pošto sam bio loše, prebačen sam u šok-sobu. Lekari su pokušali da me leče prirodnim putem, bez respiratora, ali bio sam sve lošije. Uspavali su me, intubirali. Posle toga se ne sećam ničega - priča Lazar.

Tek kada su ga probudili i rekli da je Uskrs, shvatio je da je danima bio na respiratoru i koliko je situacija bila ozbiljna.

- Bio sam na ivici, baš je bilo čupavo. Spasla me je organizacija celog sistema. Sve je podređeno pacijentima. Lekari zaštićeni, u opremi, protokoli na mestu - navodi Lazar, inače otac jednog deteta.

Šef je projektnog biroa, radi u kancelariji, pa je jedino, kako kaže, logično da je koronu dobio od supruge koja je lekar opšte prakse i koja je, takođe, uz blaže simptome preležala. Dete, srećom, nije bilo zaraženo.

Borba lekara KBC Zvezdara za život njihovog ujedno najmlađeg pacijenta trajala je punih 11 dana.

Dr Vesna Dopuđa koja je od početka pratila pacijenta kaže da je Lazar na prijemu pokazivao znake karakteristične za teži oblik Cov-19 infekcije - osećaj nedostatka vazduha, gušobolja, povišena temperatura i suv kašalj. Nije imao pridružene bolesti, bio je zdrav. Nepušač.

- Urađene laboratorijske analize i rendgen pokazali su da postoji obostrana teška upala pluća u sklopu Cov-19 infekcije. Analiza respiracijskih gasova arterijske krvi i praćenje saturacije krvi kiseonikom ukazuju na tešku plućnu slabost, ali sa dobrim početnim odgovorom na primenjenu kiseoničnu terapiju i terapiju hlorokinom, heparinom, polivitaminskom terapijom i dva antibiotika - kaže dr Dopuđa.

Doktor, odela, maske, rukavice, zaštita, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Četvrtog dana hospitalizacije, ističe, dolazi do naglog pogoršanja opšteg stanja, što pokazuje i rendgenski snimak, i Lazara prebacuju na intenzivnu negu gde ga priključuju na respirator i gde ostaje punih 16 dana.

Dr Srđan - Sanja Melentijević, spec. anestezije, šef jedinice intenzivnog lečenja hirurgije KBC Zvezdara, kaže za Blic da je Lazar imao težak oblik pneumonije i da njegova pluća nisu dopremala dovoljno kiseonika njegovim ostalim organima. Posle dva dana je intubiran.

- Tim anesteziloga ga je uspavao i on je priključen na respirator. Jedanaest dana je trajala žestoka bitka svih sedam timova za njegov život. Sve vreme je bio životno ugrožen. Zahvaljujući predanom radu svih lekara i sestara, posle jedanaest dana Lazar je bio u mogućnosti da počne da diše sam jer su se njegova pluća oporavila, a posle još četiri dana, bio je spreman da pređe na odeljenje pulmologije - kaže dr Melentijević.

On ističe da je Lazarov oporavak bio velika radost za sve u bolnici.

- Lazar je između ostalog i naš najmlađi pacijent. Njegov oporavak je u stvari ono za šta se svi mi borimo i njegov osmeh poništava sve neprospavane noći, sav umor i tugu zbog razdvojenosti od najmilijih - kaže doktor heroj, a njegova koleginica dodaje da će svi lekari i sestre pamtiti Lazara zauvek.

- Lazar je bio prvi pacijent koji je uspeo da se uz našu pomoć izbori sa infekcijom SARS-Cov-19. Potom su došli i Zoran, Dejan, Uglješa...

Armija heroja koja se bori za živote

- Zahvaljujući dobrom praćenju i brzoj reakciji uz izuzetnu saradnju između anesteziologa, interniste i infektologa uspeli smo da sačuvamo jedan život. Pobedio je timski rad. Život jednog tridesetdevetogodišnjaka je spasen. Najveća nagrada posle svega je bio Lazarev osmeh - kaže dr Vesna Dopuđa.

Ona navodi da je nakon mesec dana rada u Covid bolnici istinski ponosna na ekipu lekara i sestara koji su u neverovatnim uslovima u borbi sa potpuno nepoznatom bolešću radili i mislili kao jedan.

Doktori, medicinsko osoblje, zaštitna odela, maske, rukavice, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Dr Melentijević kaže da su ovakvi uspesi delo ogromnog tima koji danonoćno, odvojen od svojih porodica, od početka epidemije radi bez dana predaha.

- Ovde pričamo o 15 specijalista anestezije, pet specijalizanata koji su zaposleni u KBC Zvezdara, koji od samog početka pandemije nisu imali nijedan dan pauze. Takođe, tu su anesteziolozi koji su nam došli u ispomoć iz drugih beogradskih kuća, kao i kolege koje su došle iz Kladova, Valjeva i Užica. Preko 150 sestara zaposlenih u KBC Zvezdara u intenzivnoj nezi, anestetičara, instrumentarki, sestara zaposlenih na hirurgiji, ortopediji, urologiji i hitnom prijemu podeljenih u sedam timova svaki dan ulaže sebe u oporavak ovih, najugroženijih pacijenata. Ta omanja armija ljudi je heroj ove borbe - kaže dr Melentijević .

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sele

    2. maj 2020 | 11:53

    Svaka cast bravo za doktore i hvala bogu da je covek ozdravio

  • Ivan

    2. maj 2020 | 12:46

    SRBIJO u 20 h još jači i DUZI apiauz za naše heroje a ovi šerpari sramota su za SRBIJU

  • Petros

    2. maj 2020 | 12:46

    Valjda će ovo pročitati "mudraci" koji negiraju prisustvo zla zvanog korona.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA