≫ 

To je ljubav, to se voli: Braća iz Čačka zaljubljena u "fiće", imaju nesvakidašnju kolekciju

Jedan model, ipak, ne mogu da prežale

  • 1
Njegoš i Budimir Trmčić Foto: RINA

Mnogo je auta, ali samo jedna je fića. I dok se drugi četvorotočkaši voze, popularni fijatov model se iskreno voli. Ovo će vam reći će svi ljubitelji ovog malog automobila koji je svojevremeno bio ponos bivše Jugoslavije.

Proizveden u Кragujevcu bio je omiljeno prevozno sredtvo mnogih porodica, a braća Njegoš i Budimir Trmčić iz sela Ježevica kod Čačka, od malih nogu su zaljubljeni u fiću i zato se retki primerci mogu videti u njihovoj garaži.

Njegoš i Budimir Trmčić A u dvorištu - kolekcija / Foto: RINA

- Odrasli smo u fićinom kombiju, tata nas je svuda vozio, igrali smo se u njemu i to je naša najlepša uspomena iz detinjstva. Tako se i rodila iskrena ljubav prema tim automobilima. Кombi je posle tata prodao, a kod nas je ostala velika žal. Čim smo stasali poželili smo da imamo svoju fiću. Volimo što su jednostavni, dobro napravljeni, lako se popravljaju sređuju. Mehanika je čudo - počinje Njegoš svoju priču za RINU.

Njegoš i Budimir Trmčić Sećate li se ove kontrolne table? / Foto: RINA

Dugo su tragali, ali fiću niko prodavo nije. Vozio ju je još uvek samo po neki penzioner, a ostale su otišle na staro gvožđe pre nego što su Trmčići uspeli da dođu do njih. Međutim, da ko čeka taj i dočeka pokazalo se i u njihovom slučaju, jer je u selu Adrane na njih čekao pravi plavi lepotan.

- Mislili smo da je pred propadanjem, ali kad smo došli videli smo da je fića u odličnom, čak i voznom stanju. Deda u čijem vlasništvu je bila, kupio ju je 1977. godine i on je bio jedini vlasnik. Fiću je čuvao kao oči u glavi, nije je vozio po kiši, nikog nije hteo da vozi ni pozadi. Mi smo je doterali kući, ispolirali i ona kod nas zauzima posebno mesto. Isto je pazimo kao i taj deda, i ne izvozimo je nigde po kiši, jer ne želimo da njegov trud koji je trajao preko četiri decenije bude uzaludan - kaže ovaj ljubitelj fića iz Ježevice.

Njegoš i Budimir Trmčić Njegoš Trmčić / Foto: RINA

Nakon te prve, kako kaže Njegoš, potraga je krenula na bolje pa su ubrzo nabavili i ostale automobile koji se sada nalaze u njihovom domaćinstvu.

- Gde god odemo pitamo da li ima neka fića. Drugu smo slučajno pronašli u Zrenjaninu, a onda smo uspeli da kupimo i četiri fiće u jednom selu kod Vladičinog Hana, nije nam bilo teško da odemo do tamo. I naša potraga se i dalje nastavlja, iako se supruge malo buno zbog toliko fića u dvorištu, mi ne odustajemo od našeg hobija - rekao je kroz osmeh Njegoš.

Njegoš i Budimir Trmčić Budimir Trmčić / Foto: RINA

Fiće iz doma Trmčića često idu na brojne „fićijade“ koje se održavaju širom Srbije, međutim ako je kišan dan auta se ne izvoze – da ne pokisnu. Eto tolika je ljubav ovih Čačana prema malom autiću iz bivše Juge.

Video: Sve se vozi, ali fića se voli

 

(Telegraf.rs/RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vuk

    2. maj 2020 | 19:39

    80% priloga kamera snima facu ovog lika...smesno..umesto da cujemo glas ovog coveka a da nam prikazu fice, zbog cega smo i usli da ovo pogledamo i procitamo..prilog nije o fici nego o organizatoru

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA