≫ 

Kad će nam biti ukinut policijski čas: Jedna nedelja je ključna

Potrebno je da se strpimo dok rezultati ne pokažu siguran pad broja obolelih

  • 20

Pad obolelih od korona virusa naveo je novinare da na današnjoj konferenciji zdravstvenog kriznog štaba upitaju doktora Gorana Stevanovića koji je stav struke kada je u pitanju policijski čas. Na slobodno kretanje moraćemo još malo da pričekamo.

- To će biti epidemiološka procena. Potrebno je da još nekoliko dana imamo ovako mali odnos procenta, odnosno ukupan broj pozitivnih rezultata da bude manji od 5 procenata testiranih da bismo mogli da kažemo da smo u potpunosti zadovoljni da to daje izvesne uslove za ukidanje policijskog časa, odnosno dalju relaksaciju mera - kazao je doktor Goran Stevanović.

Ranije su drugi lekari govorili da je prava mera sedam dana uzastopno ukupan broj pozitivnih da je manji od 5 odsto testiranih.

Ovo je, inače, prvi vikend od početka aprila kada je policijski čas ukinut tokom većeg dela dana.

Prvi "vikend" policijski čas bio je 4. i 5. aprila, kada je počeo u subotu u 13 sati, i trajao do ponedeljka u 5 ujutro, da bi potom naredni vikend policijski čas trajao od petka do ponedeljka, a na Vaskrs je trajao od petka do utorka i bio je ubedljivo najduži.

POLICIJSKI CAS MERE Korona virus ispraznio Beograd, Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Radnim danima policijski čas najpre je počinjao u 20 sati, da bi to potom bilo pomereno na 17 sati, a sa olakšavanjem mera policijski čas je počeo da se uspostavlja od 18 sati.

Prvi put tokom epidemije policijski čas uveden je 18. marta.

Inače, ovo vreme postalo je važno i za starije od 65 godina, koji imaju pravo na sat vremena šetnje, do 600 metara od svojih domova. U to vreme na ulicama nema nikoga, osim službenih lica i osoba sa radnim dozvolama, pa ta šetnja za njih nije rizična.

Inače, prema najnovijim podacima, u poslednja 24 sata testirano je 5.274 osoba, od čega je 102 pacijenata bilo pozitivno na korona virus, što je manje od pet procenata uzorka.

Kretanje broja obolelih od korona virusa, grafikon Ilustracija: Nikola Jovanović

Do sada je u Srbiji registrovano 9.464 obolelih, na bolničkom lečenju je 2.116 osoba, dok je na respiratorima njih 54 i lekari se bore za njihove živote.

U poslednjih 24 sata preminule su još četiri osobe, pa je ukupan broj žrtava korona virusa 193.

Video: Stevanović: Ne znamo da li je u Belu Crkvu infekcija došla iz Vršca

 (M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ema

    3. maj 2020 | 16:33

    Zar nisu dve nedelje kljucne?Ha ha

  • Panda

    3. maj 2020 | 17:22

    Ključne su dve nedelje nakon izbora

  • Дража

    3. maj 2020 | 16:16

    Ех, та једна недеља... Да кажу још која је то, фамозна, недеља... 🤦‍♂️

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA