U ustanovama socijalne zaštite zaraženo 350 korisnika i 97 radnika: Primaju samo dezinfikovano

Korisnicima u ustanovama socijalne zaštite dozvoljeno je da od srodnika ili staratelja primaju samo one stvari koje se mogu dezinfikovati

  • 0
NEGOTIN KORONA PROPUSTI PRIPADNICI VOJNE POLICIJE ISPRED DOMA ZA STARE RADOST Foto: Tanjug/Zoran Žestić

U ustanovama socijalne zaštite za smeštaj korisnika i domovima za smeštaj odraslih i starih zaraženo je 350 korisnika i 97 zaposlenih, saopštilo je danas Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Kako se navodi, ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite iznosi 287, a broj izlečenih osoba koje su zaposlene u ustanovama socijalne zaštite iznosi 100.

- Korisnici u ustanovama socijalne zaštite za koje postoji procena da mogu biti potencijalni prenosioci virusa smešteni su u izolaciju, dok zaposleni u ustanovama socijalne zaštite, kod kojih postoji ovakva opasnost, ne dolaze na posao i nalaze se u kućnoj izolaciji - navodi se u saopštenju.

NEGOTIN KORONA PROPUSTI DOM ZA STARE RADOST Dom za stare "Radost", Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ukupan broj ustanova socijalne zaštite čiji je osnivač Republika Srbija i AP Vojvodina iznosi 74, sa kapacitetom od 14.512 korisnika.

Ukupan broj privatnih pružalaca usluge socijalne zaštite i domski smeštaj odraslih i starijih na teritoriji Republike Srbije iznosi 229, sa kapacitetom od 8.617 korisnika, prenosi ministarstvo.

Korisnici domova mogu dobijati samo dezinfikovano

Korisnicima u ustanovama socijalne zaštite dozvoljeno je da od srodnika ili staratelja primaju samo one stvari koje se mogu dezinfikovati, poput sredstava za higijenu i pakovanja kafe, a u skladu sa Instrukcijom koju je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja uputilo tim ustanovama vodeći prvenstveno računa da zaštita korisnika bude na najvišem nivou.

Kako se navodi u pomenutoj instrukciji Ministarstva, predaja stvari može se obaviti samo određenim danima, na jednom, za to predviđenom, vidno obeleženom mestu u ustanovi/organizaciji, ispred ulaza u dvorište, uz sve mere zaštite.

NEGOTIN DOM DIDIĆ DEZINFEKCIJA DOMA ZA STARE Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Takođe, neophodno je da se pri prijemu sve stvari prvo dezinfikuju, a zatim i odlože na posebno određeno mesto na 24 časa, pa da ih tek osobe koje ima neposredne kontakte sa korisnikom u vreme trajanja vanrednih mera preda korisniku.

Među tim stvarima su sredstva za higijenu, kafa, čaj, cigarete, flaširana bezakoholna pića ili hrana hermetički zatvorena i kako navodi Ministrstvo važno je da na tim "pošiljkama" vidno budu ispisani podaci korisnika i onoga ko ih šaje.

Stvari koje se ne mogu dezinfikovati se ne primaju, a ukoliko do toga ipak dođe, spaljuju se, uz sve mere zaštite, o čemu se mora upozoriti davalac stvari.

Sredstvo za dezinfekciju ruku, dezinfekcija, ruke, tečnost, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Ovom instrukcijom i korisnicima je određen način na koju moraju da koriste dobijene stvari, a zabranjena je i razmena istih među korisnicima, a određeno je i da se ambalaža nakn što zavšene "kojnzumacije hrane odlaže na opredeljena bezkontakna mesta".

Direktor ili odgovorno lice dužno je da ustanovi proceduru i kontroliše sprovođenje prijema, postupanja i predaje stvari korisnik, na način da ih ne ugrožava kao i da u okviru izveštaja koje dostavlja Ministarstvu izvesti o donošenju procedure, njenom sprovođenju, kao i svim okolnostima bitnim za zaštitu korisnika, a koje su proistekle primenom ove Instrukcije i procedure koju je doneo.

Video: Dezinfekcija staračkog doma u Negotinu u koji je ušao Kovid-19

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA