U Srbiji počinje izrada elisa testova na prisustvo antitela na koronu: Podrška i od SZO

Nosioci projekta u našoj zemlji su Hemijski fakultet i Institut za primenu nuklearne energije, u saradnji sa Institutom za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" i Kliničkim centrom Srbije.

  • 1
Test, testovi, koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Gebrejesus obećao je podršku Srbiji za realizaciju projekta "Održiva proizvodnja serološkog ELISA testa na antitela prema SARS-KoV-2 virusu, saopšteno je iz kabineta predsednika Aleksandra Vučića.

SZO je, prema pisanju Novosti, pokrenula ovaj projekat u saradnji sa UNDP, kako se navodi, radi inovativnih rešenja ili repliciranja onih koja postoje u drugim delovima sveta za zaštitu pružalaca usluga i nege od kovida 19, kako bi svela na minimum rizik prenošenja virusa i otklonila posledice infekcije.

Nosioci projekta u našoj zemlji su Hemijski fakultet i Institut za primenu nuklearne energije, u saradnji sa Institutom za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" i Kliničkim centrom Srbije.

U telefonskom razgovoru sa Gebrejesusom, Vučić je pohvalio zalaganje SZO i istakao da je Srbija poštovala smernice ove organizacije, kao i da je zadovoljan rezultatima postignutim u borbi protiv virusa kovida 19. I Gebrejesus je pohvalio rezultate Srbije i naglasio da će SZO nastaviti da pomaže.

Institut za primenu nuklearne energije Univerziteta u Beogradu (INEP) dobio je pre nešto više od mesec dana podršku Vlade i Kriznog štaba za izradu ELISA testa, kao i za validaciju komercijalnih testova, objašnjava, za Novosti direktorka INEP Olgica Nedić.

Ona kaže da se očekuje u naredna dva dana da stigne kontingent reagenasa i komercijalnih ELISA testova, kao i da Hemijski fakultet očekuje da i njima stigne ono što im je potrebno.

World Health Organization Svetska zdravstvena organizacija SZO

Direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Gebrejesus Foto: Tanjug/AP

- Hemijski fakultet će u okviru ovog projekta raditi sintezu antigena, koji će zameniti kupovne, INEP će raditi proizvodnju ELISA testova, a Institut "Torlak" i KCS uključiće se u testiranje - kaže Olgica Nedić i dodaje:

- Kada stignu sve komponente, potrebno je otprilike mesec dana da se uradi prototip testa, pa ga očekujemo krajem maja.

ELISA test će se koristiti za određivanje prisustva antitela na SARS-KoV-2, i doprineće utvrđivanju stepena otpornosti stanovništva na virus korona.

INEP, inače, već četiri decenije radi imuno-dijagnostičke testove, a naročito su poznati po radio-imunološkim testovima za određivanje hormona i tumor markera, kojima su snabdevali kliničke centre širom Srbije. Za sve testove koje rade, INEP poseduje međunarodni ISO sertifikat. U okviru Instituta radi i akreditovana laboratorija za analize biološkog materijala i radioaktivnosti u predmetima opšte upotrebe.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta: https://www.telegraf.rs/covid-19

Video: Goran Stevanović o masovnom testiranju koje počinje sutra

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA