≫ 

Institut za onkologiju se vraća u normalu, ispred šator za trijažu, pacijentima treba jedna potvrda

Direktorka Danica Grujičić najavila je da će sledeće nedelje početi da se rade i hirurške intervencije, i da će to prvo biti na dojkama, kojih je najviše - 150 pacijentkinja čeka na operaciju

  • 0
Dr Danica Grujičić Printskrin: RTS

Institut za onkologiju i radiologiju Srbije (IORS) polako svoj rad vraća u normalu, a s tim u vezi, pored ove ustanove postavljen je šator gde se radi trijaža svih pacijenata koji dolaze. Direktorka ovog Instituta prof. dr Danica Grujičić, izjavila je za RTS da bi ova ustanova trebalo da da počne da radi punim kapacitetom krajem maja, početkom juna, ali da je već počela radioterapija, a da će sledeće nedelje početi da se rade i hirurške intervencije.

Ona je podsetila da svako ko dolazi na Institut mora da ima potvrdu da je negativan na korona virus.

- Svi pacijenti prvo moraju da donesu iz doma zdravlja ili Zavoda za javno zdravlje potvrdu da su kovid negativni a ta analiza treba bude urađena u prethodnih dva, tri, pet dana. Osim toga, ovde moraju da popune epidemiološku anamnezu kao i do sada, da li su bili u kontaktu sa nekim ko je bio bolestan, da li su imali temperaturu, zatim se meri beskontakno temperatura. Mi ćemo prestati da tražimo potvrdu da su negativni na koronu onog momenta kada Krizni štab bude doneo takvu odluku. Ova odluka je doneta 23. aprila, tako da svi pacijenti koji dokaze u stacionar moraju da je imaju - objasnila je prof. dr Danica Grujičić.

Ona je kazala da je radioterapija počela da radi, te da je već juče ozračeno 205 pacijenata.

- Očekujemo da ćemo se polako puniti, ne smemo raditi punim kapacitetom, moramo da imamo jedan krevet između pacijenata.  Kada ćemo punom parom početi da radimo, zavisi od situacije, ali očekujem krajem maja, početkom juna. Ali, molim pacijente, i članove njihovih porodic da budu oprezni, da nosu maske, da poštuju distancu. Sutra je Đurđevdan, da se poštuju sve mere - poručila je ona i dodala da je od 450 radnika na Institutu njih, 69 imalo koronu ali da je već devet negativno, te da u junu očekuje da se polako i oni vraćaju na posao.

Profesorka je najavila da će sledeće nedelje početi da se rade i hirurške intervencije, i da će to prvo biti intervencije na dojkama, koji je najviše - 150 malignih dojki čeka operaciju. Kako je navela, nema pacijenata koji čekaju na gama nož.

Ona je najavila i da će Srbija dobiti novu zgradu onkologije.

- Svi su shvatili sada, ovde je zaista radioterapija veliki problem. Treba proširiti mrežu radioterapijskih aparata. Još je u toku tender za nabavku va linearna akceleratora, magnetna rezonanca i skener - kazala je ona.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta: https://www.telegraf.rs/covid-19

Video: Kon o mogućem porastu broja zaraženih u narednim danima: Moguće je, ali to su ekscesne cituacije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA