≫ 

Doktor Tiodorović: "Borba sa koronom je težak sport, a mi smo tek u prvom poluvremenu"

Čak i kad se ukine vanredno stanje, ostaće vanredne mere

  • 8
MERE UBLAŽAVANJE TIODOROVIĆ BRANISLAV TIODOROVIĆ Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je da epidemija korona virusa u Srbiji nije završena i da se sada nalazimo "u drugom poluvremenu" i poručio da se "moramo spremiti za drugi talas koji nam dolazi".

Govoreći za jutarnji program TV Prve, on se dotakao i analize kolektivnog imuniteta i istakao da se radi o istraživanju vrlo značajnom ne samo za Srbiju, nego i šire.

- U istraživanju će učestvovati 7.000 porodica, odnosno preko 17. 000 osoba iz naše zemlje i imaćemo celu državu obuhvaćenu. Koordiniraće ga Medicinski fakultet u Beogradu i Republički institut za javno zdravlje Batut, a takođe nosioci na svojoj teritoriji (pošto će biti podeljeno na 4 velike teritorije) su Institut za javno zdrvlje u Nišu, Kragujevcu, Gradski zavod za javno zdravlje u Beogradu i Pokrajinski institut za javno zdravlje.

Dokor objašnjava da je "osnovni cilj je utvrditi koliko je stvoren imunitet, da li imamo dobar imunitet, da li ćemo imati iznad 60-70% odgovora", a da će sve to imati "dalekosežne posledice po ono šta ćemo dalje raditi i kako ćemo se boriti sa ovom bolešću".

- Predviđeno je da istraživanje traje 60 dana, a laboratorijski se obrađuje u Inepu. Imaćemo istraživanje na visokom nivou, na svetskom nivou - kaže on.

Govoreći o ukupnoj situaciji, doktor je procenjuje kao ipak nesigurnu i objašnjava zbog čega je to tako.

- Mi smo u situaciji da još ima virusa, da je on aktivan, da postoji lokalna transmisija, imamo osetljivih delova, nemamo više tako teških bolesnika ali moramo biti spremni na teže i srednje slučajeve...

Kada je reč o završetku epidemije, dr Tiodorović nije mišljenja da smo stigli do kraja.

- Pre bih rekao da smo do kraja maja - početka juna u prvom poluvremenu. To znači da ćemo imati jednu pauzu, kao u sportu, ali od septembra se moramo pripremiti za mogućnost novog talasa - ističe doktor.

- Nadamo se, ako sve bude pod kontrolom i svi se budemo odgovorno ponašali, čak i kad se ukine vanredno stanje ostaće vanredne mere jer je ovo epidemija od posebnog značaja i onda se i te mere moraju primenjivati - zaključuje on.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hm

    5. maj 2020 | 09:14

    Pa koliko traje to prvo poluvreme? Mislim, pre 15 dana smo isto bili u prvom poluvremenu, cak ste rekli i da vodimo...

  • LALE

    5. maj 2020 | 09:18

    Stvarno??? Nedostaju jos 2 nedelje drugog poluvremena, pa jos 2 nedelje produzetaka i jos 2 nedelje penala?! Ne mozete vise uterivati strah ovom naivnom narodu, procitani ste odavno...Ovo je predstava za decije vrtice!!! Ti i slicni tebi, nestanite iz javnosti i Srbija ce procvetati...

  • Jovan

    5. maj 2020 | 09:25

    Zar on nije bio 2009. godine u prvom poluvremenu?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA