Od Čačka do Čikaga: Lekar iz Srbije radi na ispitivanju leka protiv korone

U ova klinička ispitivanja trenutno je uključeno 1.000 pacijenata, sa ciljem da ih bude 15.000

  • 0
Dr Dejan Glišović Printskrin: Youtube/ Glas Zapadne Srbije

Dr Dejan Glišović, Srbin poreklom iz Čačka, član je istraživačkog tima koji u Čikagu koji radi na kliničkom ispitivanju u jednoj od najvećih kompanija za klinička ispitivanja lekova „Pharmaceutical Research Associates“. Trenutno radi na ispitivanju leka remdesivera, koji služi u lečenju korona virusa.

Remdesiver je za sada jedini antivirusni lek protiv virusa korona koji je američka FDA odobrila za upotrebu, a to je u petak saopštio predsednik SAD-a Donald Tramp.

Lek se za sada koroisti u obliku infuzije i daje ohrabrujuće rezultate, a ukoliko se tako nastavi, mogao bi se proizvoditi uskoro i kao podkožne injekcije, ali i sprej koji bi se koristio odmah po dobijanju infekcije.

- Rešenje će verovatno biti u kombinaciji sa još nekim lekovima koji su za sada još uvek u fazi ispitivanja. Ukoliko rezultati ostanu efikasni i bezbedni, može da se desi da se počne i sa proizvodnjom drugih formulacija, osim infuzije koja se primenjuje samo u bolničkom lečenju, na injekcije ili sprej za nos - rekao je dr Glišović za TV Prva, prenosi Glas zapadne Srbije.

U ova klinička ispitivanja trenutno je uključeno 1.000 pacijenata, sa ciljem da ih bude 15.000.

- Ipak, zbog hitnosti, FDA je odlučila da se lek daje i pacijentima koji nisu deo ispitivanja. Reč je samo o najtežim slučajevima, o ljudima koji su na respiratorima, zasada. Kako dobijamo nove podatke, ova se odluka može menjati - kazao je on.

Trenutno ispituju kako lek deluje kada se daje u ranijoj fazi bolesti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA