One su jedine koje žele opet da vide svoje pacijente. S njima se pozdravljaju rečima: "Vidimo se"

Osim uniforme, one obavezno imaju osmeh na licima, i ne skidaju ga dok se radno vreme ne završi

  • 3
Babica, Sunčica Foto: Privatna arhiva

Svake godine nizom manifestacija 5. maj obeležava se kao Međunarodni dan babica, kako bi se ovoj humanoj profesiji odala počast. Zbog epidemije Covida 19, zvanično obeležavanje ove godine će izostati što babicama neće teško pasti, jer kako kažu, najlepše se osećaju na poslu, a najveća nagrada im je osmeh porodilje.

Među onima koje su odabrale da im profesija bude donošenje beba na svet je i Nišlijka Sunčica Trajković, ginekološko akušerska sestra i odgovorna sestra odeljenja Perinatologije u Kliničkom centru. Tokom svog petnaestogodišnjeg rada, porodila je na hiljade žena i kako kaže, još se nije umorila.

Babica, Sunčica Sunčica Trajković/ Foto: Privatna arhiva

- Da opet biram, ponovo bih isto izabrala, nema lepšeg poziva od ovoga. To je jedina grana medicine čiji pacijenti nisu bolesnici. Mi smo jedini zdravstveni radnici koji žele da svoje pacijente vide ponovo. I zato se sa njima pozdravljamo rečima: "Vidimo se opet" - priča Sunčica.

Opisujući svoju profesiju, ona kaže da je posao babice mnogo više od obavljanja porođaja.

- Većina žena, naročito onih kojima je to prvi put, plaše se porođaja, sve im je nepoznato, brinu i za sebe i za bebu. Naš je zadatak da ih oraspoložimo, da oteramo njihove strahove, da im damo snage da izdrže taj proces. Kada na licu te iscrpljene žene ugledate osmeh, kada joj na grudi stavite tek rođenu bebu ne možete da budete ravnodušni, koliko god puta to doživeli. Svi smo mi u grču dok se ne završi porođaj, jer koliko god da ga radite, ovaj posao ne može da se obavlja rutinski, svesni ste da ste odgovorni za dva života od kojih jedan tek počinje. Zato se oduševimo svaki put kada na svet donesemo zdravu bebu i usrećimo njenu majku – objašnjava babica čari svoga posla.

Babica, Sunčica Foto: Privatna arhiva

Baš zato, kako kaže Sunčica, osim uniforme babice obavezno na sebi moraju nositi osmeh i ne skidati ga sa lica dok se radno vreme ne završi.

- Naše sestre su zaista uvek nasmejane i ljubazne, iako naš posao nije nimalo lak. Sve su nam porodilje iste, iako se sve ne ponašaju jednako. Neke od njih misle da je porođaj kao na filmu, da se sve to završi za trenutak , nisu svesne da je to proces koji traje... Međutim, i one kod kojih to potraje, reaguju na isti način kada im bebu stavite u naručje. I nama je puno srce kad vidimo novorođenče kada počne da sisa i ozareno lice majke – priča Sunčica koja je i sama ima dvoje dece.

Epidemija Covida 19 i ovu profesiju stavila je u poseban režim rada i zbog zdravlja majki i medicinskog osoblja.

- Zbog specifičnosti našeg posla, u porodilištu su uvek mere higijene na najvišem nivou a zbog epidemije smo ih podigli na najviši mogući. Osim toga sve je ostalo isto, nastavile smo sa radom kao da se ništa ne dešava. Jer, naša je profesija takva, bebe dolaze kada im je vreme, a mi moramo biti tu da ih spremno dočekamo – zaključuje Sunčica.

(D.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ha

    5. maj 2020 | 11:16

    U Kraljevu su toliko ljubazne,da ne poželis dva puta da se porodis,sramota.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA