≫ 

Konačna odluka o vrtićima: Počinju 11. maja, ali je preporuka da ova grupa dece ipak ne krene

Ta deca treba da ostanu kod kuće još dve nedelje od početka rada vrtića

  • 15
Deca, vrtić, igra, maske, koronavirus

Foto: Shutterstock

Predškolske ustanove u Srbiji, definitivno, počinju sa radom u ponedeljak, 11. maja, tada kreću i jaslene grupe u kojima su najmlađi do 3 godine, a kako saznajemo, na današnjem sastanku Ministarstva prosvete i strukovnih udruženja i sindikata, doneta je preporuka da deca sa određenim hroničnim bolestima ne kreću u vrtić naredne dve nedelje. 

Isto pravilo važi i za roditelje, koji imaju jednu od tih bolesti. 

- Preporuka je da deca sa određenim hroničnim bolestima ne kreću prve dve nedelje u vrtić. Roditeljima se preporučuje da kod kuće ostanu deca sa sledećim hroničnim bolestima - respiratorne, kardiovaskularne, maligne, dijabetes i sa imunodeficijentnim bolestima. Deca treba da ostanu kod kuće i ukoliko roditelj ili staratelj imaju jednu od ovih bolesti - navodi za Telegraf.rs Suzana Lazarević, predsednica Odbora za predškolsku delatnost sindikata "Nezavisnost".

Kako navodi naša sagovornica, prve dve nedelje u vrtićima neće raditi ni zaposleni u predškolskim ustanovama koji imaju hronične bolesti, ali je ostalo da se definiše o kojim je sve dijagnozama reč, zatim neće raditi zaposleni koji imaju decu do 12 godina, i stariji od 60.

Sve mere preporuke socijalnog distanciranja i zaštite, prema njenim rečima, trebalo bi da budu na snazi do polovine juna, kada se očekuje da se sve vrati u normalu.

dete, doktor, sluša pluća

Foto: Pixabay.com

Testiranje vaspitačica, potvrde o zdravlju dece 

 

Sve vaspitačice, da podsetimo, moraće da se testiraju na korona virus dva dana pre ulaska u vrtić,  a svaki roditelj koji šalje dete u predškolsku ustanovu moraće da dostavi potvrdu poslodavca da mora da bude fizički prisutan u firmi u kojoj radi.

Sva deca koja kreću u vrtić, moraju da imaju potvrdu od pedijatra da su zdrava, a reč je o potvrdi koja se, inače, dostavlja prilikom prvog prijema deteta u predškolsku ustanovu ili nakon odsustvovanja zbog bolesti.

Prilikom prvog anketiranja roditelja, između 25 i 30 odsto njih se izjasnilo da imaju potrebu da pošalju decu u vrtić.

Samohrani roditelji, koji su zaposleni i ne mogu da rade od kuće, ili oba zaposlena roditelja koji ne mogu da usklade smene, i moraju da budu fizički prisutni kod poslodavca, imaće prednost  - objasnila je ranije za naš portal Lazarevićeva.

pranje ruku, dete, higijena

Foto: Pixabay.com

35 mera za predškolske ustanove

 

Kako bi se sprečilo unošenje i širenje zaraze u ovim kolektivima, donete su mere koje moraju da se poštuju u predškolskim ustanovama pre početka i u toku rada, kao i u slučaju da se kod dece primete određene zdravstvene promene. Na spisku je 35 mera. Ceo spisak možete pogledati u OVOM tekstu.

Naime, pored čišćenja, dezifkecije, nabavke opreme za ličnu zaštitu, postavljanje dezobarijera, redovnog pranja ruku, provetravanja prostora, moraće da se vodi računa prilikom dolaska i odlaska dece iz vrtića da distanca bude 2 metra. Roditelji moraju da nose maske. Grupe i vaspitači ne smeju da se mešaju. Takođe, deca među sobom ne smeju da dele hranu i ne smeju da koriste igračke koje se ne mogu prati i dezinfikovati, posebno meke.

Deca će spavati po modelu noge - glava, a razdaljina između njih mora da bude 2 metra. Potrebno je i strogo voditi računa da se njihova posetljina ne meša.

I vrtićima je preporučeno da ne koriste veštačku ventilaciju, a zabranjene su i organizovane priredbe, pozorišta...

Deca, vrtić, igra, maske, koronavirus

Foto: Shutterstock

U slučaju da se kod deteta pojave simptomi i sumnja na koronu, treba ga izolovati u posebnu prostoriju za izolaciju, obavestiti roditelje i proveriti zdravstveno stanje ostale dece. U slučaju da se potvrdi da dete ima koronu, prostor u kojem je boravilo više ne koristiti.  

Vrtići koji počinju sa radom u ponedeljak, 11. maja zatvoreni su od 16. marta.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta: https://www.telegraf.rs/covid-19

Video: Goran Stevanović o masovnom testiranju koje počinje sutra

(Lj. Račić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kaja

    5. maj 2020 | 15:42

    Sramota je sto se uvek sve slomi na vrticima. Sta je sa fakultetima gde su odrasli koji znaju da se ponasaju u ovakvim situacijama. Skole ne treba otvarati, ali vrtice da. A prica o obezbedjenosti maski i rukavica je sarena laza. Ni do sada kada su bili naleti gripa nije bilo dovoljno dezinfekcionih sredstava ni sapuna, vec su ih roditelji donosili. Ne postoji ta skola, fakultet koje malom detetu moze objasniti da ne treba da prilazi drugoj deci. Ali ko vise razmislja o deci oni su samo brojke u vrticima i tako vec godinama. A dobro znamo da kada odu na zimovanja, letovanja sa svojim vaspitacima, ako se jedno dete razboli razbolece se i sva ostala. A testiranje SVIH zaposlenih jos jedna laz. A trebalo bi da se stvarno organizuje.

  • Drdjoka

    5. maj 2020 | 15:34

    Ko dovede dete taj je srvarno, ovo je I drzava I ljudi I sve otislo u pm. Slusam danas odusevljeni zbog kafica, mere u autobusima Jace nego u vrticima. Fakulteti nerade al zato vrtici rade, bruka I sramota.

  • Kaća

    5. maj 2020 | 13:12

    Kakvo ludilo... Pa ti "izdrž dušo"!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA