≫ 

Potpuni hit u Topoli: Kad nema veselja, muzičari sviraju na njivi. Sima i u setvu ide sa harmonikom

Kako je ove godine sve stalo zbog korona virusa, Sima i njegova porodica ostali su bez glavnog izvora primanja

  • 0
Topola, harmonika, Sima Zečević

Foto: RINA

Zbog korona virusa brojna slavlja širom Srbije, a koja su bila zakazana za aprili i maj i dalje čekaju bolje dane. Muzičari su ostali bez zarade, ali i pored toga njihova ljubav prema poslu ne prestaje. Vredno rade i vežbaju iščekujući prvi muzički dinar ovog proleća a dok to ne stigne njiva i selo zamenili su tezgu.

Sima Zečević (44) muzičar iz Topole, sa svojim naslednicima obrađuje očevinu u selu Lipovac i to uz taktove srpske dvojke.

Topola, harmonika, Sima Zečević

Foto: RINA

- Aktivno se bavim muzikom već 25 godina, preko zime sam u Beču, a posle od Vaskrsa ovde kod nas kreću svirke. Ove godine je sve stalo zbog korone, pa smo ostali bez posla, pitanje je kada će krenuti veselja i kad ćemo uzeti dinar od našeg posla. Da ne bih dangubio, vreme provodim u selu gde je moj otac i zajedno obrađujemo zemlju. Imamo zasade voća, višnje, šljive, gajimo i životinje, uglavnom na selu uvek ima posla pa nam i vreme brže prolazi, a i manja je opasnost od korone - kaže Sima.

Simini naslednici Nikola (16) i Đorđe (14) krenuli su očevim stopama, obojica uče nižu Muzičku školu, ali i vredno rade na selu.

Topola, harmonika, Sima Zečević

Foto: RINA

- Nije im teško da uče, vežbaju harmoniku i rade na selu. Sve što radimo, radimo uz muziku i tad je sve mnogo lakše. Kad uslovi dozvoljavaju mi zasviramo, a kad ne može onda je tu muzika sa nekog uređaja, uglavnom nema posla da ga ne proprati muzika. Išli smo na njivu nedaleko od kuće, sejali travu i poneli jednu harmoniku, kad komšije začuju zvuk sa ovog instrumenta odmah znaju da smo mi tu negde u blizini - kroz smeh kaže glava porodice Zečević i dodaje da su im najdraže pesme iz Šumadije i kola, i da to najviše i vežbaju.

Prema prpisanim merama Vlade Srbije od 15. juna slavlja poput svadbi, rođendana i krštenja biće dozvoljena od 15. juna, a do tada muzičari će morati da se strpe, ali i da vredno vežbaju poput Zečevića.

Topola, harmonika, Sima Zečević

Foto: RINA

Video: Žurka u Velikom Gradištu tokom policijskog časa

(Telegraf.rs/ RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA