≫ 

Skok školarina na 2 beogradska fakulteta: Poznat datum prijemnih ispita

Za sada je samo Univerzitet u Beogradu raspisao konkurs za upis brucoša

  • 10
Studentski trg, Rektorat univerziteta u Beogradu Rektorat Univerziteta u Beogradu/ Foto: Marko Jovanović

Univerziteti se polako pripremaju za povratak normalnom funkcionisanju. Univerzitet u Beogradu već je raspisao konkurs za upis sledeće generacije, dok se ostali univerziteti u Srbiji spremaju da to učine.

Tako prijava kandidata za prvi upisni rok na fakultete UB počinje 24. juna i traje do 28. juna, dok će prijemni biti organizovan od 29. juna do 5. jula. Ovaj univerzitet u narednoj školskoj godini upisaće 27.382 studenta na 364 studijska programa na različitim nivoima, pišu Novosti.

Na osnovne akademske studije na 91 studijski program planiran je upis 13.594 studenta, dok bi na 10 integrisanih studijskih programa bilo upisano 1.420 studenta.

Na 154 studijska programa master akademskih studija moći će da prime 9.521 akademca, na 78 programa doktorskih studija upisaće se maksimalno 1.902 studenta.

Univerzitet u Nišu još nije raspisao konkurs. Kako je rečeno u toj ustanovi, prikupljaju se podaci po fakultetima, a konkurs će biti raspisan sledeće nedelje. Na Univerzitetu u Novom Sadu konkurs će biti objavljen nakon što pokrajinska vlada donese odluku o broju studenata koji će moći da se finansiraju iz budžeta Vojvodine. I Univerzitet u Kragujevcu još prikuplja podatke sa 12 fakulteta u svom sastavu, a kako nam je rekao Marko Lukić, generalni sekretar ovog univerziteta, konkurs će biti raspisan vrlo brzo.

- Prijavljivanje za upis biće najverovatnije u poslednjoj nedelji juna, sve zavisi od instrukcija koje dobijemo iz Ministarstva prosvete - kaže Lukić za Novosti.

Na instrukcije čeka i Univerzitet u Novom Pazaru. Rektor prof. dr Miladin Kostić naglašava da je sve spremno za raspisivanje konkursa, ali da čekaju i zvanično obaveštenje o tome kako će izgledati dalji rad univerziteta u Srbiji. Na prištinskom univerzitetu sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici kažu da su u toku pripreme za raspisivanje konkursa.

Univerziteti čekaju i da Vlada odredi budžetske kvote, a ta odluka bi trebalo da bude doneta u najskorije vreme, čim Ministarstvo prosvete prikupi predloge fakulteta.

Školarine su ove godine povećane na 2 fakulteta Univerziteta u Beogradu. Fakultet bezbednosti povećao je školarinu sa 106.900 na 118.200 dinara, Fakultet za fizičku hemiju sa 69.000 na 75.000 dinara. Na ostalim fakultetima cene školarine su kao i prošle godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miša Bgd

    6. maj 2020 | 14:51

    Fakulteti sami odlučuju o školarini, kao i o svemu drugom vezano za svoj rad. Oni su država unutar države, za to smo se izborili, moja generacija davno. Sad, školarina... ok njihova stvar ali šta dobiješ za te pare? Školuje se kadar za koji ne postoji radno mesto. Kada ste videli oglas da se traži: dipl arheolog, istoričar umetnosti, filozof, sociolog, geograf, istoričar, itd? I to ne jedan već na hiljade njih svake godine? Reforma visokog školstva je neophodna, ali je nema na vidiku.

  • Prc

    6. maj 2020 | 14:37

    Sto ?? Bdp raste , najveci uspeh i rast u Evropi !!! Samo jedna sitnica tu fali ?? Radni sat u Evropi od 8 do 40 e , zavisi u kojoj zemlji si a radni sat u Srbiji 1 e !!! Uzas !! Dosta vise !!

  • Radovan

    6. maj 2020 | 14:14

    Malo je to podignuto treba jos, barem duplo. Treba da studiraju oni koji imaju pare da plate, i oni zaista talentovani, ukratko drustvo treba da promovise najbolje, a ne osrednje kao kod nas, studira i kuso i repato. Novu vrednost u drustvu stvaraju genijalci, a mediokriteti tj osrednji se slepaju, nego jos kad zavrse neki fakultet, dobiju ambiciju, tripuju kako su inteligencija i onda jos i odlaze iz zemlje, da nadju zemlju dostojnu svoje velicine, a u tim zemljama nikad ne bi ni dobili priliku za promociju jer su osrednji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA