≫ 

Ova bolnica je jedna od retkih bez ijednog zaraženog: Niko nije mogao ni da uđe, ni da izađe

Direktor bolnice ističe da zaposleni imaju toliko opreme da bi spremno dočekali još jednu pandemiju

  • 3

Smene od 24 sata, zaštita koja se menjala redovno, ukinute posete, vojska koja je rigorozno kontrolisala uz spisak ulaz i izlaz iz ustanove, sve je to način kako je bolnica "Dr Borivoje Gnjatić" u Starom Slankamenu izašla kao pobednik iz vanrednog stanja bez ijednog zaraženog COVID-19 pacijenta i zaposlenog.

Direktor ustanove Svetozar Ðurišić kaže da su svi zaposleni imali i po tri rezerve svakodnevno zaštitnih rukaca i maski, ali i mantila.

- Primenjivali smo uredbu o merama tokom vanrednog stanja i imali smo sve zahvaljujući Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo. Stalno su bili u kontaktu sa nama i redovno su nam dostavljali sve u Sremskoj Mitrovici. Opreme zaposleni imaju toliko da bi mogli spremno da dočekaju još jednu pandemiju - istakao je Ðurišić.

Sa vojskom su naglašava imali izvanrednu saradnju, pa tako niko nije mogao ni da uđe, a ni izađe iz bolnice.

- Rigorzno smo sve napravili jer smo bili svesni šta bi se dogodilo, da smo imali samo jednog zaraženog pacijenta, odnosno zaposlenog. Vojska je odradila izuzetno veliki posao za nas i to je bila jedna sinhronizovana akcija. Svi naši zaposleni koji dolaze ujutro na posao, dolazili su autobusom koji je dezinfikovan, a Vojska je kontroilsala sve i niko nije smeo da uđe bez zaštite - istakao je Ðurišcih.

U vanredno stanje su ušli sa 305 pacijenata, ali se vremenom smanjivao broj, ali oni nisu otpuštani voljom bolnice kako kaže, nego radi toga što im je istekao uput koji su dobili od Republičkog fonda.

- Samim smanjenjem broja pacijenta, smanjio se i broj zaposlenih i danas imamo svega 56 pacijenata. To znači da smo sve eksterne pacijente koji imaju probleme i dolaze kod nas na medicinsku rehibilitaciju obavestili da od početka pandemije ne dolaze, jer su oni potencijalni donosioci virusa. Sve smo pokretne pacijente otpustili. Ukinuli smo i posete - istakao je Ðurišić.

Bolnica u Slankamenu Printskrin: Tanjug

On je dodao da će uz upute Ministarstva zdravlja, odnosno Republičkog fonda preko svojih komisija vratiti pacijente, kojima bolnica "Dr Borivoje Ganjtić" inače pruža usluge, a to su nepokretni, polupokretni, pacijenti sa neurološkim oboljenjima i posttraumatskim stanjima.

Podoficir Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Joka Ljuban pripadnik prve čete Starih Banovaca, koji se našao na ulazu bolnice u Starom Slankamenu, kaže da su se svi u bolnici tokom vanrednog stanja pridržavalli mera Vlade Republike Srbije i Ministarstva odbrane.

- Nije bilo nikakvih problema, jer su medicinski radnici dobro znali koje mere i koje rastojanje je moralo da se poštuje. Radili smo samo svoj posao i oni su poslušali naše sugestije u samom početku, a kasnije sve išlo lako. Pridržavali su se postupaka prilikom dolaska na posao, ali i odlaska iz bolnice. Svako jutro dolazili su sa ličnom kartom do nas i govorili na kom su odeljenju, a mi smo vršili provere preko spiska koji nam je bolnica dostavila - istakao je vojnik Ljuban.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA