≫ 

U Srbiji je jutros završen poslednji policijski čas: Poštujte mere koje su i dalje na snazi

Sinoć je ukinuto vanredno stanje, koje je uvedeno 15. marta

  • 20
BEOGRAD VIRUS ATMOSFERA ŠETNJA GRADOM Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

U Srbiji je jutros u pet sati završen poslednji policijski čas, koji je u okviru vanrednog stanja bio uveden u borbi protiv širenja novog korona virusa.

Skupština Srbije sinoć je ukinula vanredno stanje, uvedeno 15. marta, pa više neće biti zabrana kretanja, ali na snazi ostaju i dalje pojedine mere zaštite kako bi se smanjila mogućnost širenja korona virusa.

- Opasno je da kažemo gotovo je, da kažemo da je opasnost prošla. Fizička distanca je i dalje bitna, kao i nošenje maske i naravno pranje ruku. Suština je da onemogućimo virusu da se dalje prenosi. Svi mi zajedno moramo ovo da pobedimo - rekao je jutros za TV Prva imunolog Srđa Janković.

- Epidemija slabi, virusa je sve manje. Teške kliničke slike su nešto ređe, ali to ne mora da znači da je virus već oslabio. Period inkkubacije je oslabio - dodao je.

Kako je i sinoć, nakon ukidanja vanrednog stanja naglašeno, ovo ne znači da se vraćamo na rutinu pre 15. marta, jer na snazi ostaju i dalje pojedine mere koje su uvedene kako bi se smanjila mogućnost širenja virusa korona.

Poslanici su usvojili i Zakon o važenju uredbu koje je Vlada Srbije, uz supotpis predsednika Republike, donela za vreme vanrednog stanja i koje je Narodna skupština potvrdila.

SKUPŠTINA ATMOSFERA SEDNICA ZASEDANJE PARLAMENTA Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Ukinuto je 11 uredbi koje su važile za vreme vanrednog stanja, a odnose se na organizaciju rada, deo poreskih mera, način zaduživanja, učešću u krivičnom postupku.

Od danas, ni penzioneri nemaju ograničenje slobode kretanja. Oni će moći da prošetaju kad god požele, ali bi, kao i svi ostali, trebalo da se pridržavaju mera koje je propisala epidemiološka struka.

Video: Stanje redovno: Ovako izgleda Beograd prvog jutra po ukidanju vanrednog stanja

Tako, penzionerima, kao i svima ostalima, nije preporučljivo da šetaju u grupi, a dodatni savet članova Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa jeste da najstariji što više vremena provode u svojim domovima. Na snazi ostaje i držanje distance od dva metra, pa će svi građani Srbije do daljeg morati da izbegavaju kontakte poput rukovanja i zagrljaja.

JAGODINA PENZIONERI ŠETNJA PENZIONERI U ŠETNJI Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Takođe, treba naglasiti i da se i dalje ne preporučuje odlazak na velike porodične skupove: svadbe, rođendani i krštenja, bar do 15. juna.

Shodno tome, bioskopi i pozorišta neće početi da rade do 31. maja. Na otvorenom prostoru biće dozvoljeno maksimalno da se okupi 20 ljudi, pa neće biti ni održavanja sportskih događaja sa publikom.

Najveća "opasnost" preti nam od gradskog prevoza koji počinje sa radom u petak. I ovde će važiti posebni uslovi. U autobus će moći da uđu samo zaposleni, odnosno putnici koji imaju mesečnu bus-plus kartu za zaposlene ili periodičnu kartu, ali moraju imati potvrdu od firme da su u obavezi da dolaze na posao. Naravno, svi korisnici javnog prevoza moraće da imaju maske i rukavice - u suprotnom neće im biti dozvoljen ulazak u vozilo.

GSP autobus Foto: ATA Images

Video: Evo zašto je važno da nosite rukavice u prevozu, iako one imaju više psihološku ulogu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • momo

    7. maj 2020 | 09:27

    Precednik Vucic je uvek uz svoj narod!

  • Lepi

    7. maj 2020 | 08:34

    Ocekivano,uz sve mere idemo dalje,ali verujte da je na ulicama veliki broj penzionera ispod 65g bio napolju.Nisu svi penzioneri +65 pa bi prikladnije reci gradjani stariji od 65.Mislim da s u pravu

  • plavi safir

    7. maj 2020 | 09:06

    Pa jel virus sad oslabio ili nije?? 😂😂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA