≫ 

Korona sprečila maratonca iz Loznice da Putinu uruči ikonu Svetog Đorđa: I to, pred sam cilj

- Dok su u celoj Evropi države zatvarale granice, ja sam trčao i uspeo da stignem do Belorusije, gde se živi normalno, kao da nije epidemija - kazao je za Telegraf.rs ultramaratonac i humanitarac iz Loznice Aleksandar Kikanović

  • 2
Maratonac Aleksandar Kikanovic Foto: Privanta arhiva

Epidemija korona virusa zaustavila je ultramaratonca i humanitarca iz Loznice Aleksandra Kikanovića da na Dan pobede, 9. maja, bude na Crvenom trgu u Moskvi, i predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, uruči ikonu Svetog Đorđa.

Posle skoro 2.000 kilometara, koje je pretrčao od rodne Loznice kroz Srbiju, Mađarsku, Slovačku i Belorusiju,  u gradu Gomelju, dvadesetak kilometara od granice Belorusije i Rusije, on je neplanirano morao da okonča svoju misiju.

Iako cilj nije potpuno ostvario zbog "više sile", Kikanović za Telegraf.rs kaže da je srećan što je ipak danas članovima ruskog bajkerskog kluba "Noćni vukovi" predao ikonu Svetog Đorđa, koju je sa blagoslovom sa Hilandara poneo iz Loznice.

Oni će  je uskoro predati ruskom predsedniku, kao znak prijateljstva dva naroda.

- Krivo mi je što ova misija nije završena kako je planirano. Kada sam 16. februara krenuo iz Loznice nije bilo reči o koroni. Dok su  u celoj Evropi države zatvarale granice, ja sam trčao i uspeo da stignem do Belorusije gde se živi normalno kao da nije epidemija. Međutim, zbog teške situacije u Rusiji, gde je epidemija na vrhuncu, drugačije nije moglo - kaže Kikanović.

Maratonac Aleksandar Kikanovic Foto: Privanta arhiva

On je za Telegraf.rs rekao kako mu je žao što mora da se vrati kući pred sam cilj do kojeg mu je preostalo svega 300 kilomtera kroz Rusiju.

- I ja, kao i moji pratioci, biciklista Nikola Tomić i Zoran Miletić koji je vozio kamper u kojem smo se odmarali,  tugujemo što nismo stigli na Crveni trg, ali nam dosta ljudi šalje poruke da ne budemo razočarani, jer smo u nepredviđenim i teškim uslovima ipak napravili podvig   - dodaje Kikanović.

Maratonac Aleksandar Kikanovic Foto: Privanta arhiva

Da nije bilo epidemije koronavirusa on bi u subotu, 9. maja sa moskovskog Crvenog trga  poslao poruke o prijateljstvu dva naroda. Ovako, tog dana će ga u Loznici ponosno dočekati njegovi sugrađani, kao što su ga 16. februara ispratili.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta: https://www.telegraf.rs/covid-19

Video: Najlepša scena sa Serbia Marathona: Drug ga gurao u kolicima, oni su pravi pobednici ove trke!

(D. Grujić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA