≫ 

Dr Tiodorović odgovorio na Nestorovićeve reči da treba da se zarazimo: Virus nije oslabio

- Sve što je rekao Nestorović to je njegov stav, kliničarima je uvek teže u smislu da moraju da dijagnostifikuju i leče. Mi epidemiolozi sagledavamo ukupnu populaciju i pratimo šta se u populaciji dešava, a tu ima neočekivanih stvari - rekao je prof. dr Branislav Tiodorović

  • 6
SRBIJA KORONA BILANS ZORAN GOJKOVIĆ, BRANISLAV TIODOROVIĆ Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Epidemiolog profesor. dr Branislav Tiodorović, član Vladinog Kriznog štaba za borbu protiv korone, upozorio je danas da korona virus nije oslabio, ali i naveo da slabi epidemija i da je manje ljudi koji imaju znake oboljenja, kao i da ukidanjem vanrednog stanja nisu ukinute vanredne mere.

On je za TV Prva rekao da je manje izvora infekcije i situaciju je ponovo opisao kao kraj prvog poluvremena.

- Ali, moramo čekati drugo poluvremene, moramo videti u junu šta će se dešava, hoćemo li biti izdržljivi kao u sportu, pa da onda stvarno pobedimo tog teškog i strašnog protivnika -  rekao je Tiodrović.

Upitan o izjavi doktora Branimira Nestorovića koji je rekao da bi svi trebalo da se zarazimo, a koja je izazvala polemiku u javnosti, Tiodrović kaže da je to stav Nestorovića, kao kliničara, a da je on na stanovištu epidemiologa i da svako odgovara za svoju izjavu i prognozu.

Tiodorović je rekao da je na stanovištu svetskih i domaćih epidemiologa, a to je da se moraju primenjivati mere dok god traje epidemija i dok postoje izvori infekcije i oboleli.

- Sve što je rekao Nestorović to je njegov stav, kliničarima je uvek teže u smislu da moraju da dijagnostifikuju i leče. Mi epidemiolozi sagledavamo ukupnu populaciju i pratimo šta se u populaciji dešava, a tu ima neočekivanih stvari - rekao je Tiodorović.

Branislav Branimir Nestorović Pulmolog Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Kaže da kliničari vide ono što je vrh ledenog brega, a epidemolozi vide daleko ispod tog brega.

- Da li su varijacije na temu takve kao što je rekao Nestorović, da se svi zarazimo, to može da se odnosi na decu, na mlade ljude, a čak i to je pitanje. Dobijamo kontradiktorne izveštaje od onih zemalja, iz onih naučnih krugova koji to prate u celom svetu, ima i drugih tumačenja -  rekao je prof. dr Tiodorović.

Naveo je da se epidemološka situacija u Srbiji može oceniti kao nesigurna, ali da je pod kontrolom.

- Tako bi trebalo da ostane ako se budemo pridržavali mera - rekao je Tiodorović.

Kaže da ćemo do kraja maja imati potpuno kontrolisanu situaciju, ali i upozorio da to stanje možemo pokvariti ako se ne budemo pridržavali mera, te da posebno u tom smislu treba obratiti pažnju na javni prevoz i avio-prevoz kada bude uspostavljen.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta: https://www.telegraf.rs/covid-19

Video: Dr Kon o izjavama Nestorovića: Epidemiolog ne može da kaže kad ima 114 pozitivnih u jednom danu da je kraj, kliničar može

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mislim

    7. maj 2020 | 11:45

    A ko mene leci kada se razbolim, zarazim, kada slomim nogu recimo, kada poludim? Klinicari ili epidemiolozi? Da znam koga da slusam...

  • Boki

    7. maj 2020 | 11:46

    Aj nek se doktori samo jednom usaglase, da ne budu sujetni jednom u životu, za bilo šta, ne za koronu samo. Kad odeš kod tri doktora, svaki različito da dijagnozu

  • M48

    7. maj 2020 | 11:55

    Još ni ovi gosti nisu otišli a doktori nam za jesen najavljuju nove. Blago nama. Ako mi samo dočekujemo i ispraćamo goste kad će da radimo? Nisam preterano pametan ali ni toliko glup da ne shvatam ozbiljnost teme, ali doktori stalno dižu tenziju svojim kontradiktornim izjavama. Dok čekamo da se oni usaglase u stavovima mi ćemo, ako ne od bolesti, pocrkati od gladi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA