≫ 

Korona virus naneo štetu i LGBT populaciji: Tvrde da su ostali bez posla, doma i zdravstvene zaštite

Istaživanje je pokazalo da posebno ranjivu poziciju imaju trans osobe

  • 8
Ljubav Foto-ilustracija: Pixabay

Više od dve trećine LGBT zajednice 68,5 odsto ima problema u zadovoljavanju bar jedne od osnovnih životnih potreba - hrane, stanovanja, egzistencije, posla, glavni je rezultat istraživanja "LGBT zajednica i COVID-19" koji su sprovela udruženja "Loud&Queer" i "Egal" u periodu od 5. do 9. aprila ove godine.

Pretpostavka da će pandemija izazvati velike potrese u LGBT zajednici u Srbiji pokazala se ispravnom, pošto je trećina LGBT zajednice pretrpela direktne ekonomske posledice pandemije.

Nakon ove krize, naime, muči ih hronična nezaposlenost, jer prema istraživanju trećina traži posao, od kojih ogromna većina duže od šest meseci. Trećina je dobila otkaz u prethodna dva meseca i završili su na neplaćenim odsustvima ili im je smanjen prihod.

LGBT osobe obolele od hroničnih oboljenja imale su problema u lečenju, pa je tako svaka deseta osoba izbačena iz stanova u kojima su živeli, dok je 5 odsto u riziku da postanu beskućnici.

Istaživanje je pokazalo da posebno ranjivu poziciju imaju trans osobe koje i dalje nisu potpuno pravno vidljive, što im onemogućava pristup osnovnim i drugim pravima i uslugama.

Zajedničkim radom organizacija civilnog društva i nadležnih državnih organa potrebno je hitro raditi na razvijanju paketa pomoći za najugroženije tokom krize izazvane pandemijom COVID-19, dok će ekspertski tim udruženja "Egal" "Loud&Queer" u narednom periodu pripremiti set preporuka za rešavanje ovih hroničnih problema.

Video: Zaviorila se LGBT zastava u kopu Bajerna

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA