• 0

Ovako izgledaju nove poštanske markice: Na njima je istaknuta ponosna borba za oslobođenje Evrope

Marke će biti puštene u prodaju 9. maja i dostupne na šalterima pošta širom Srbije, filatelističkom šalteru u Glavnoj pošti u Beogradu

  • 0
Markica

Foto: Pošta

Pošta Srbije pustiće u promet 9. maja prigodno izdanje poštanskih maraka "75 godina od pobede nad fašizmom 9. maj - Dan pobede (1945–2020)", u čast obeležavanja ovog važnog jubileja i kao podsećanje na doprinos Srbije u pobedi nad fašizmom i ogromne žrtve koje je u toj borbi podnela.

Prigodna marka posvećena je proslavi Dana pobede nad fašizmom, a u centralnom delu tabaka nalazi se vinjeta sa motivom Besmrtnog puka, marša u kojem potomci boraca, nose fotografije predaka, učesnika Drugog svetskog rata, kao znak zahvalnosti i sećanja na besmrtne heroje pale u borbi protiv fašizma, a koji je prvi put održan u ruskom gradu Tjumenu pod sloganom "Parada pobednika" 2007. godine.

Od 2019. godine Besmrtni puk je državni događaj u Srbiji koji se obeležava svake godine na Dan pobede - 9. maja.

Markica

Foto: Pošta

Na inicijativu predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, Pošta Srbije priredila je ovo prigodno izdanje u stručnoj saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Izdanje sadrži prigodnu poštansku marku nominalne vrednosti 74 dinara u šalterskim tabacima od osam maraka sa vinjetom u sredini, prigodan koverat prvog dana (FDC) i prigodan žig. Marka je štampana u tiražu od 25.000 primeraka. Marke će biti puštene u prodaju 9. maja i dostupne na šalterima pošta širom Srbije, filatelističkom šalteru u Glavnoj pošti u Beogradu, Takovska 2, kao i u prodavnici Filatelija u Takovskoj 7 u Beogradu.

Takođe, povodom obeležavanja Dana pobede nad fašizmom, fasada Glavne pošte u Beogradu, će 9. maja svetleti crvenom dekorativnom rasvetom, čime se Pošta Srbije pridružuje obeležavanju ovog važnog jubileja.

Video: Počasna artiljerijska paljba povodom Dana pobede

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima