Srbi iz ovih balkanskih gradova odali poštu dr Laziću oslikanim muralima. Jedan je bio oskrnavljen

Mladi ljudi želeli su da odaju priznanje velikom doktoru i još većem čoveku oslikavanjem njegovom lika i time ga sačuvaju od zaborava

  • 5
Mural dr Miodrag Lazic, Nis, Inđija, Pale Foto: Telegraf/D.K., Facebook/Dnevnik ratnog hirurga, Printskrin: Youtube

Legendarni hirurg, doktor Miodrag Lazić zadužio je svojim delima srpski narod, a jedan deo Balkana je u poslednjih nekoliko nedelja osvanulo u muralima posvećenih ovom velikom lekaru i, pre svega, velikom čoveku koji je, nažalost, 14. aprila preminuo od posledica korona virusa.

Samo jedan u nizu murala je onaj u Pridjelu Donjem kod Doboja, koji su oslikali meštani. Iz tog podozrenskog mesta je poreklom njegov otac koji se zbog prirode posla, jer je bio oficir, selio više puta, ali nikada nije zaboravljao svoj kraj i Doboj.

Na inicijativu Stefana Kršića, Igora Petrovića i Vedrana Mitrovića, mural je oslikan na klupskim prostorijama OFK Pridjel.

Mural su mu posvetili i u Inđiji, na magistralnom putu Beograd - Novi Sad i to momci koji su za njega čuli tek nakon što je preminuo.

- Hteli smo ovde da odamo počast našem doktoru s obzirom na dela koja je učinio, jer mislimo da je to stvarno zaslužio. Iskreno mi nismo ni znali za njega, eto to je neka naša sramota, ali to nas je motivisalo da uradimo nešto ovako značajno. Kada smo videli njegovo pismo, njegovu sahranu, to nas je jednostavno nateralo. I pročitavši njegovu biografiju, slušajući njegova iskustva, mi smo jednostavo bili naterani našom savešću da uradimo ovo... - ispričao je za Inđijsku panoramu Božidar Sudžum iz Udruženja GrađaniIN.

Mural dr Laziću Inđija Printskrin: Youtube

Grupa mladih Nišlija oslikala je mural dr Laziću na fasadi stambene zgrade na uglu Bulevara dr Zorana Đinđića i Sremske ulice, nekoliko stotina metara daleko od zgrade Kliničkog centra gde je legendarni lekar proveo radni vek.

Mural dr Miodrag Lazic Nis Foto: D. K.

Kako su naveli, cilj im je da na ovaj način Lazićev lik ne bude zaboravljen, te da svi koji ovde prolaze budu svesni njegovog neprolaznog dela zbog čega ga je ožalila cela Srbija i Republika Srpska.

I u Palama je oslikan mural posvećen hirurgu Laziću koji je u prošlom ratu spasavao živote u Republici Srpskoj i Republici Srpskoj Krajini.

Autor murala Mladen Savić rekao je da je izrada trajala osam dana zbog loših vremenskih prilika, te da najviše vremena oduzima postavljanje same skice na površinu koja je bila visoka osam i široka šest metara.

Mural, dr Miodrag Lazić, Pale Foto: Facebook/Dnevnik ratnog hirurga

Predsednik Saveta mladih Pale Kristina Kovač rekla je da se nada da će građani Pala biti ponosni što se mural posvećen doktoru Miodragu Laziću nalazi u ovoj lokalnoj zajednici, navela je Srna.

Oskrnavljen mural u Ilidži

Za sada nepoznati počinioci oskrnavili su mural dr Lazića koji je pre dva dana završen u naselju Dobrinja 4 u Istočnom Sarajevu.

Ipak, posle samo jednog dana, veliki poštovaoci doktora Laze sredili su mural koji su mu posvetili i on je danas ponovo onakav kakav je bio kada je završen.

I Modriča, još jedan grad u Republici Srpskoj, odao je oslikavanjem murala, poštu preminulom lekaru-heroju.

Podsetimo, doktor Lazić preminuo je 14. aprila u Nišu od posedica virusa korona. Vest o njegovoj smrti dočekana je sa velikim žaljenjem u Srbiji, Republici Srpskoj i svuda gde žive Srbi, jer je život nesebično posvetio svom narodu.

Za vreme ratova devedesetih godina prošlog veka spasavao je živote u Republici Srpskoj Krajini i Republici Srpskoj.

Kao dobrovoljac učestvovao je u odbrani Republike Srpske gde se istakao hrabrošću i požrtvovanošću. O njemu je snimljen i dokumentarni film "Dnevnik ratnog hirurga".

Video: Ovako je hirurg heroj dr Laza otvorio UC Niš

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • y

    9. maj 2020 | 20:18

    Zlatnim slovima tvoje ime treba biti ispisano. Jer si zaslužijo.🤷‍♀️🙏

  • Sandra

    9. maj 2020 | 20:05

    Pocivaj u Miru Bog je Stobo Amin

  • Ja

    9. maj 2020 | 19:30

    Lekari kad se spomene ovaj COVEK da stojite pravo pognute glave niste mu ni do kolena. Gledajte i ucite sta je velicina jer ne rode se svi da ostave trag covecanstvu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA