• 4

Deca od sutra u vrtićima, stariji u produženom školskom boravku: Ovo su procedure za ulazak

Sva zaštitna oprema je nabavljena, roditelji su obavešteni o merama koje moraju da poštuju, zaposleni su spremni

  • 4
Deca, vrtić, igra, maske, koronavirus

Foto: Shutterstock

Vrtići i škole širom Srbije će sutra spremno dočekati decu. U predškolske ustanove krenuće oko 13.500 mališana. Sva zaštitna oprema je nabavljena, roditelji su obavešteni o merama koje moraju da poštuju, zaposleni su spremni, a hrana poručena. Podsetimo, vrtići su bili zatvoreni od 16. marta.

Sekretrijat za obrazovanje i dečju zaštitu nabavio je 100.000 jednokratnih i 17.000 perivih maski za zaposlene, 100.000 pari rukavica, 450 dezobarijera, 350 beskontaktnih toplomera, 1,8 tona natrijum hipohlorita za dezinfekciju površina, 1.000 litara alkohola, 600 vizira, po 200 skafandera i mantila za medicinske sestre na preventivi za potrebe soba za izolaciju.

U ponedeljak se primaju deca sa potvrdom pedijatra da su zdrava, potvrdom roditelja od poslodavca da moraju da se vrate na posao, uz obavezu da roditelji prilikom dolaska u vrtić nose zaštitne maske i rukavice.

Platnene igračke koje ne mogu da se dezinfikuju uredno su spakovane i deca ih neće koristiti određeno vreme. Takođe, preporuka je da deca u što većoj meri borave napolju kako u prepodnevnim tako i u poslepodnevnim časovima. Tokom boravka dece napolju, prostorije unutar vrtića treba da budu provetrene.

Janković: Roditelji koji imaju izbor da ne šalju decu

Imunolog Srđa Janković, kao član Kriznog štaba, naglasio je da roditelji koji imaju izbor ne treba još da šalju decu u vrtić, s tim da to ipak nije najrizičnija opcija.

- Mera koja je oduvek bila na snazi sada će biti još više. To je da samo zdrava deca idu u vrtić, biće smanjene grupe. Ko ima neku opciju dok virusa ima u populaciji, da sačeka sa vrtićem. Najgora opcija je čuvanje kod baka i deka - kazao je dr Janković.

OŠ "Arčibald Rajs"

Direktorka OŠ "Dr Arčibald Rajs" u Beogradu Albina Holod ispričala je za Blic da je škola pripremljena po svim propisanim merama kako bi deca bezbedno pohađala produženi boravak.

- Mi ćemo do ponedeljka izvršiti kompletnu dezinfekciju škole, a već smo obezbedili zaštitnu opremu, maske i rukavice. Pre nego što deca dođu, biće postavljene dezo-barijere ispred ulaza u skladu sa propisanim merama – navela je direktorka.

Deca, vrtić, igra, maske, koronavirus

Foto: Shutterstock

U ovoj školi zasad je prijavljeno 32 učenika, koji će biti raspoređeni u grupe od po pet-šest đaka. Slušaće i gledaće onlajn nastavu putem TV-a ili video-bima, a kada se ona završi, dežurni nastavnici će im pomagati u završavanju domaćih zadataka.

- Za sada nismo imali slučajeve da su se roditelji prijavljivali da moraju svoju decu dovesti u školu pre 7.30 sati, ali ukoliko to bude slučaj, mi ćemo biti spremni da izađemo u susret i primimo ih ranije – dodala je direktorka.

Sa usklađenim merama svakom detetu će se pri ulazu u školu meriti temperatura beskontaktnim toplomerom, poštovaće se razdaljina od dva metra između dece, ali i između dece i nastavnika.

Tokom produženog boravka u školi će biti prisutni i pedagog i psiholog kako bi pomogli dežurnim nastavnicima sa osmišljavanjem dečjih slobodnih aktivnosti, navodi direktorka.

- Neke slobodne aktivnosti već su osmišljene, a obavljaće se u školskom dvorištu. Deca iz različitih grupa se neće mešati i svako će imati svoje vreme predviđeno za slobodne aktivnosti kao što su, na primer, poligoni za preskakanje ili igranje sa loptom – priča direktorka.

OŠ "Drinka Pavlović"

Direktor Osnovne škole "Drinka Pavlović" u Beogradu Jole Bulatović kaže za Blic da će deca nositi maske i rukavice samo u izuzetnim situacijama.

- Pri samom prihvatu dece, kada oni dolaze u školu sa roditeljima, preporučeno je nošenje maski i rukavica. Naravno, zaposleni će ih nositi tokom celokupnog radnog vremena. Zasada je u našoj školi prijavljeno 17 učenika za produženi boravak, a dva nastavnika radiće u jednom danu u dve smene od po četiri sata - navodi Bulatović.

Vrtić. deca trče, devojčice se drže za ruke, igralište, park

Foto: Shutterstock

Obaveze dece i roditelja u školama

Deca će moći da dolaze već u 7.30 i ostajaće do 16.30, obavezan prolazak roditelja i dece pre ulaska u školu kroz dezo-barijeru, grupe u učionici ne smeju da budu veće od 10 osoba (do devet učenika i jedan nastavnik), deca i svi u školi moraće da odražavaju rastojanje od dva metra, roditelji su u obavezi da prilože dokaz o angažovanju od poslodavca u sedištu kompanije, roditelj pre dolaska u školu mora da izmeri temperaturu sebi i detetu.

U slučaju povišene temperature, dete ne dovodi u školu, a o tome se odmah obaveštava direktora, roditelji treba da obezbede hranu, kao i flašicu sa vodom, za dete tokom boravka u školi, roditelji treba najkasnije do 16.30 da preuzmu dete.

U vrtićima

Obaveza je da svako dete ima potvrdu pedijatra da je zdravo pre polaska u vrtić, roditelji moraju doneti potvrdu svog poslodavca da fizički moraju biti prisutni na svom poslu, prilikom dolaska u vrtić roditelji moraju imati zaštitne maske i rukavice, držati socijalnu distancu prilikom predaje mališana vaspitačima

Video: Tiodorović: Produženi boravci su neophodni, naučite decu da se ruke ne peru samo posle jela

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sa Sava

    Sacekajte dve nedelje Ovo je preterano brzo sta im je falilo da nastavu zavrse od kuce

  • nena

    roditelji i mali andjeli srecno sutra.

  • ?

    Da li ce roditelji pustiti decu u skolu ? Sta s nastavnicima? U Njujorku je umrlo 60 nastavnika. Citajte malo pa planirajte...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima