Otvorili smo teretane i salone, i ništa se nije desilo: Kon ne očekuje prisustvo korone u junu

Srbija ušla u 10. nedelju epidemije kada se može očekivati da se kriva zaraženosti spusti i na jedan odsto

  • 19
SRBIJA KORONA BILANS PREDRAG KON, DARIJA KISIĆ TEPAVČEVIĆ Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Epidemiolog Predrag Kon rekao je danas da je Srbija ušla u 10. nedelju epidemije kada se može očekivati da se kriva zaraženosti spusti i na jedan odsto, kao i da se u junu ne očekuje prisustvo virusa u cirkulaciji.

- Ono što je činjenica jeste da on i dalje postoji, ali podsećam da su od 27. aprila počela popuštanja. U prvoj nedelji smo imali kozmetičke salone, teretane, frizerske salone, ništa se nije dogodilo, aktivnost i dalje slabi što je dobro - rekao je Kon za tv Pink.

Posle otvaranja kafića i restorana i pokretanja gradskog prevoza videće se kakav će odjek to imati, kao i polazak dece u vrtice, rekao je Kon.

- Ovo je sve pod kontrolom, bitno je da se preduzimaju mere i da se koriste na pravi način, ali i da se vraćamo u život, jer je i to jako važno - rekao je Kon.

Kako kaže, roditelji koji će slati decu u vrtiće dobiće dobre savete od onih koji neposredno rade sa njima.

- Vaspitačice su spremne potpuno i imaju iskustva, bilo je razgovora da se deca i pripreme, ne očekujem bilo kakve probleme, ali, tu smo da ukoliko bilo šta čujemo da reagujemo. Ne očekujem da će virus na bilo koji način da se dodatno aktivira - rekao je Kon.

Moguće zaražavanje među studentima 

Što se tiče studenata koji se vraćaju u domove kaže da to jesu mesta gde može doći do zaražavanja ali dodaje da ako dođe do toga u ovoj populaciji ocekuju se blaži oblici nego kod ostalih.

Kako kaže, ne očekuje nikakve probleme ni u tom segmentu društva.

Kon je istakao da za hronične bolesnike i one preko 65 godina, nije još preporucljivo da koriste gradski prevoz, bar još nedelju dana.

On je ocenio da osim sporadičnih slučajeva, mogu i dalje da se dešavaju manje epidemije.

- Nije nemoguće da virus negde uđe i da se zaraze osetljive osobe. Vrlo je važno da svako ko ima neku tegobu odmah da reaguje - rekao je Kon.

Video: Doktor Kon o cenama maski i rukavica u apotekama

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • GranTurismo

    10. maj 2020 | 23:02

    Mnogo ste neozbiljni za svoje pozicije svi vi. Otvorili ste teretane pre 5,6dana i ne rade svi jer im se ne isplati pa se ne moze reci tako kao sto govorite.A koliko vremena je potrebno da virus pokaze delovanje kod osoba?5?6?7?

  • bj

    10. maj 2020 | 21:47

    I da ih nisi zatvarao isto se nista nebi desilo.... umiru stari i oni koji imaju neke zdrastvene probleme a taj broj je isti ili cak manji nego sto se umire svake godine od obicnog gripa.

  • MaaNee

    10. maj 2020 | 23:56

    Će prodju izbori,vratim virus,zatvorim vas u kuće i ko želi napolje ide pelcovanje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA