≫ 

Šta sve počinje sa radom danas, detaljan spisak: Otvoreni vrtići, šalteri MUP-a, sudovi, APR...

Svuda moraju da se poštuju preporučene mere - nošenje maski i rukavica, i propisana distanca

  • 6
Palata pravde Foto: Marko Jovanović

Vrtići u Srbiji danas su počeli sa radom, a pored njih, na posao se od danas vraćaju i zaposleni u sudovima, Agenciji za privredne registre (APR), a otvaraju se i šalteri MUP-a.

Na šalterima Uprave za upravne poslove Ministarstva unutrašnjih poslova u policijskim upravama i stanicama, građani, uz poštovanje propisane mere zaštite, opet mogu podneti zahteve za izdavanje ličnih dokumenata i obaviti druge poslove.

Na njima će građanin moći da prijave prebivališta i boravišta, podnesu zahtev za izdavanje ličnih karata, pasoša, vozačkih dozvola, registracije vozila, oružja, državljanstva, kao i da podignu ta dokumenta, saopštio je juče MUP.

Uprava za upravne poslove preporučuje građanima da zahteve za prvu registraciju i promenu vlasništva vozila, promenu podataka upisanih na saobraćajnoj dozvoli i druge zahteve vezane za registraciju vozila policijskim stanicama i upravama šalju preporučenom poštom.

- Spisak dokumentacije potrebne za ove poslove građani mogu naći na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova, a uz dokumentaciju potrebno je dostaviti i kontakt telefon podnosioca zahteva, preko koga će biti obavešten o terminu za uručenje dokumenata -  saopštio je MUP.

Deca, vrtić, igra, maske, koronavirus Foto: Shutterstock

U vezi sa registracionim nalepnicama za vozila upisana u jedinstveni registar, Uprava za upravne poslove ističe da će se one, do 1. jula 2020. godine, izdavati isključivo na tehničkom pregledu vozila.

Građani, kao i ranije, termin za podnošenje zahteva za ličnu kartu i pasoš mogu zakazati preko portala eUprava, a lična dokumenta kojima je istekao rok važenja za vreme vanrednog stanja, važiće do okončanja postupaka i donošenja odluka po zahtevima za izdavanje ličnih dokumenata, koji budu podneti u roku od 30 dana od prestanka vanrednog stanja.

Kako je saopšteno, prijavu prebivališta za novorođeno dete roditelji, sa skeniranom dokumentacijom i drugim potrebnim podacima, mogu podneti elektronskim putem na imejl drzavljanstvalk.odsekuup@mup.gov.rs

Od danas uprava za strance Policijske uprave za grad Beograd radiće sa strankama svakog dana, i vikendom, od 8 do 18. 30 časova, a termini za dolazak u prostorije ove uprave moći će da se zakažu na telefon 011-3618-972 ili imejl- adresu upravazastrance@mup. gov. rs.

U sud sa maskom i rukavicama 

Sudovi počinju sa normalizacijom rada, takođe, uz pravila ponašanja zaposlenih i stranaka koje su utvrdili Visoki savet sudstva i predsednici pojedinačnih sudova.

Propisano je obavezno nošenje maski i rukavica prilikom ulaska u sud, poštovanje pravila minimuma razdaljine između dve osobe, kako u sudnicama tako i u hodnicima, šalter salama banaka i pošti koje imaju pojedini sudovi.

Predviđene su i druge mere za očuvanje zdravlja, koje se tiču lične higijene, luftiranja prostorija i dezinfekcije, a koje su predsednici sudova detaljno propisali, prema specifičnostima svakog suda i pravila ponašanja istakli na svojim sajtovima i ulazu u sud.

Zakon, suđenje, čekić, ilustracija Foto: Pixabay

Javna tužilaštva, takođe, kreću sa normalizacijom rada, s tim što će se na posao postepeno vraćati pojedine grupe zaposlenih kojima je buo omogućen rad od kuće tokom vanrednog stanja usled epidemije korona virusa.

APR radi od 9 do 15 sati sa strankama 

Agencija za privredne registre (APR) nastaviće danas rad sa strankama na šalterima u sedištu APR u Brankovoj ulici u Beogradu, kao i u organizacionim jedinicama agencije, u vremenu od 9 do 15 časova.

U šalter sali i ostalim poslovnim prostorijama Agencije, u kojima građani dolaze u neposredan kontakt sa zaposlenima, biće primenjene sve preventivne mere, broj stranaka u šalter sali biće ograničen, uz obavezno poštovanje fizičke distance.

U šalter sali APR-a u Brankovoj ulici u Beogradu od ponedeljka će biti otvoreni i šalteri pošte, koji su i ranije bili tu.

Takođe, rad nastavlja arhiv Agencije (i u Brankovoj ulici i u zgradi arhive APR-a u Rakovici), koja izdaje potvrde, kopije dokumenata i prepise rešenja, kao i Info pult Agencije za pružanje informacija korisnicima.

Pravna pomoć nastavlja se elektronskim putem, a registracione prijave, zahtevi i dokumentacija u papirnoj formi mogu se i dalje slati putem pošte.

Video: Tiodorović: Produženi boravci su neophodni, naučite decu da se ruke ne peru samo posle jela

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vaspitacica

    11. maj 2020 | 10:24

    Dobili smo crne maske sve smo otisle i kupile nove jer ove su katastrofa i litar alkohola za ceo vrtic. Doslo 5 dece iz svih 15 grupa a zaposlenih 30. Kako se izivljavaju nad nama, dal ce sindikat pokrenuti strajk ili da se svi isclanimo i osnujemo novi sindikat. Stop nasilju nad vaspitacicama, svi imaju pravo na strajk, pravo na diplome, direktori po politickoj liniji ne po obrazovanju ..... itd. Nama ne priznaju diplome,Gak kaze nismo radili 2.mes(jednom u 100god,profesori i nastavnici svake god, pa sta treba im uzeti plate), sad cistimo po vrticima. Dosta vise omalovazavanja i mi smo zene, majke. Presednice sto sad nereagujes kao veliki zastitnik zena, dosta vise lazi.

  • Tr

    11. maj 2020 | 09:25

    A biro?Kada ce oni poceti rad sa strankama?

  • Kele

    11. maj 2020 | 08:17

    Ustanova koja zahteva upotrebu maski i rukavica trebalo bi na ulazu i da ih deli.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA