Stevanović: Leskovac je novo žarište, biće ih još. Prošli smo najgoru fazu, ali priča nije završena

- Nova žarišta su nesto što nas brine od samog početka i to je nešto što smo očekivali - kazao je direktor Infektivne klinike KCS doc dr Goran Stevanović

  • 6
Koronavirus Srbija, konferencija Foto: Tanjug/ Slobodan Miljević

U Klinici za infektivme i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije na respiratoru se zbog korona virusa nalazi samo jedan pacijent,  devet ih je na Intenzivnoj nezi, a popunjenost posetlja jutros iznosi od 70 do 75 odsto, kazao je za RTS doc dr Goran Stevanović, direktor ove klinike.

On je naveo da je Leskovac najnovije žarište korone, kao da s etakva žarišta mogu i ubuduće očekivati.

- Epidemija se primiruje, zahuktali talas se smiruje. Ali, sa druge strane, pojava novih žarišta je nešto što smo očekivali i što će se pojavljivati. I podaci iz druhih zemalja nam govore da se epidemija nije ugasila. Možemo očekivati nove obolele ako se ne budemo pridržavali mera, a novo žarište će svakako uticati na broj obolelih i nadam se ne mnogo na broj preminulih - kazao je doc dr Stevanović.

Priča sa koronom, prema njegovim rečima, neće se završiti ni tokom maja:

- Nova žarišta su nesto što nas brine od samog početka i to je nešto što smo očekivali, i zbog čega se kovid kapacieteti ne smanjuju. Ovo je priča koja se neće završiti ni tokom maja meseca. Biće obolevanja i u junu. Kraj se nazire, prošli smo najgoru fazu, ali smo ušli u početak kraja.

On je napomenuo da je najbitnije da vidimo kakav efekat ima popuštanje mera, povratak u firme... To bi trebalo da se vidi za pet do sedam dana, kazao je Stevanović.

Goran Stevanović Foto: Nikola Tomić

Istakao je da se na klinici, koju on vodi, značajno smanjio broj ljudi na respiratoru.

- 70 do 75 postelja je sada popunjeno. Samo je jedan pacijent na respiratoru a 9 je na Intenzivnoj nezi - naveo je direktor Klinike za infektivne KCS.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta: https://www.telegraf.rs/covid-19

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA