• 0

Situacija u gerontološkim centrima se smiruje, od početka epidemije preminula 73 korisnika

Prema evidenciji Ministarstva, zaraženo je 546 korisnika

  • 0
Dom za stare, starački dom

Foto-ilustracija: Shutterstock, Pixabay

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević izjavio je danas da se situacija u gerontološkim centrima u Srbiji smiruje i da nema novozaraženih.

- Broj izlečenih raste iz dana u dan. Do sada je izlečen 421 korisnik i 146 zaposlenih. S obzirom na to da su danas nova testiranja, očekujemo još povoljnih vesti - naveo je ministar za RTS.

On je rekao da je od ukupno 22.500 korisnika od početka epidemije korona virusom zaraženo 546 po evidenciji Ministarstva, dok su 73 preminula.

- Bili smo od starta potpuno transparentni, ništa nismo krili. Korisnik od 86 godina, sa 80 posto zahvaćenog tela rakom, kao pozitivan na koronu je otišao u bolnicu i mi ga vodimo kao preminulog od korone - naveo je Ðorđević.

Danas će, kaže, biti formirana Radna grupa na čelu sa SZO i stručnjacima, kako bi ocenila funkcionisanje zdravstva u socijalnom sistemu. Ministar dodaje da, poredeći situaciju sa državama okruženja, i šire u EU, SAD, Rusiji, Kini, postoje indicije da je Srbija u mnogo čemu uspešnija.

- Kao Ministarstvo smo krenuli preventivno, 10 dana ranije, pre uvođenja vanrednog stanja su zatvoreni domovi za stare - napomenuo je Ðorđević.

Kada su u pitanju isplate i socijalni dodaci, ministar kaže da je sve iplaćeno na vreme.

- Imamo 580.006 korisnika raznoraznih privilegija koje dobijaju od ministarstva - novčane i socijalne pomoći, roditeljski i dečji dodatak, tuđa nega i pomoć, borački dodatak, i svi su dobili na vreme. Takođe, mislim da je dobra stvar za penzionere praksa da se penzija isplaćuje u celosti - zaključio je Ðorđević.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima