≫ 

Merenje temperature, potvrde, pa u grupu: U vrtićima danas bilo manje dece nego što je najavljeno

Za sada se u vrtiće ulazi samo sa potvrdom o zdravlju deteta, i potvrdama roditelja da moraju da budu prisutni kod poslodavca

  • 1
Vrtić. deca trče, devojčice se drže za ruke, igralište, park Foto: Shutterstock

Posle skoro dva meseca pauze, vrtići u Srbiji su jutros ponovo počeli sa radom, a kako saznajemo, u njih je prvog dana došao manji broj dece, nego što je bilo najavljeno predškolskim ustanovama. Roditelji, ili nisu nabavili potvrde da moraju da budu prisztni na poslu ili potvrde pedijatra da je dete zdravo. Ipak, prvi radni dan je prošao bez kršenja mera.

Predsednica Odbora za predškolsku delatnost sindikata "Nezavisnost" Suzana Lazarević kaže za Telegraf.rs da je prvi radni dan bio dobar u celoj Srbiji, i da joj se nijedna kolegenica nije požalila na nepravilnosti. Mere poštuju i zaposleni i roditelji.

- Došao je manji broj dece u odnosu na broj koji su roditelji prijavili. Negde je došlo 10, negde 15, negde 20 odsto... Ali, očekujemo da će se u toku nedelje taj broj povećati - kazala je ona za naš portal.

U vrtiće širom naše zemlje danas je trebalo da krene oko 40.000 dece, a samo u Beogradu je planiran povratak 20.000 do 25.000 mališana.

Kako je jutros kazao zamenik gradonačelnika Goran Vesić, u prestonici je otvoreno 308 objekata. On je naveo da su svi vrtići  dezinfikovani, a dvorišta tretirana na krpelje. Ispred svih vrtića postavljene su dezobarijere, roditeljima i mališanima meri se temperatura na ulazu.

- Za sada je preporuka da u vrtiće idu deca čiji roditelji rade, ali grad neće vratiti nijedno dete iz vrtića - rekao je Vesić i dodao da se u vrtiće vraća 5.890 zaposlenih, a da se nije vratilo 225 radnika, 61 medicinska sestra i 120 spremačica koje su pomagale u Kovid bolnicama.

Deca, vrtić, igra, maske, koronavirus Foto: Shutterstock

Gradski sekretar Slavko Gak podsetio je da za dolazak dece u vrtić potrebna potvrda pedijatra, i istakao da će predškolske ustanove biti fleksibilne i po pitanju potvrde za roditelje, da je neophodno da rade iz sedišta firme.

- Što se tiče potvrde od pedijatra za dete, to nije ništa novo, jer je i ranije bilo kada dete ne dolazi 5 dana, da je neophpodna potvrda pedijatra -  rekao je Gak.

U vrtiće u Pomoravlju došlo samo 116 dece  

U vrtiće Dečijih ustanova opština Pomoravskog okruga, jutros je došlo 116 dece, od 400 koliko ih je bilo prijavljeno.

- Od 400 prijavljenih, u petak je dolazak najavilo 300, mnogi se pravdaju da nisu još dobili potvrde od poslodavaca da su neophodni na radnom mestu ili lekara da su deca zdrava - rekao je Tanjugu načelnik Školske uprave za Pomoravski okrug Života Starčević.

U vrtiće Jagodine došlo je 52 dece, Paraćina 22, Chuprije 22, Despotovca 15, Svilajnca pet i Rekovca ni jedno, precizirao je Starčević.

Vrtićima je preporučeno da deca što više budu napolju, a roditeljima je upućen apel da ne šalju decu, ukoliko imaju drugi izbor.

Trenutno prednost da pošalju decu u vrtiće imaju samohrani roditelji koji su zaposleni, i roditelji koji moraju da budu fizički prisutni na poslu.

Vrtić u Kuršumliji Vrtić " Sunce" u Kuršumliji Foto: Mateja Beljan

Preporuka za decu sa hroničnim bolestima

Prošle nedet doneta je preporuka da deca koja imaju određene hronične bolesti, u prve dve nedelje ne idu u vrtić. Isto važi i u slučaju da roditelji dece imaju te bolesti.

- Roditeljima se preporučuje da kod kuće ostanu deca sa sledećim hroničnim bolestima - respiratorne, kardiovaskularne, maligne, dijabetes i sa imunodeficijentnim bolestima. Deca treba da ostanu kod kuće i ukoliko roditelj ili staratelj imaju jednu od ovih bolesti - rekla je za tada Telegraf.rs Suzana Lazarević, predsednica Odbora za predškolsku delatnost sindikata "Nezavisnost".

Još nije poznato do kada će ovakve mere biti na snazi, ali se očekuje da se život vrati u potpunu normalnu najdalje polovinom juna.

Video: Sigurno je da opuštanje ide prebrzo, a veliki deo građana poštuje mere, ali što se kafića tiče...

Pročitajte još:

https://www.telegraf.rs/vesti/srbija/3185952-sta-svaki-roditelj-mora-da-uradi-da-bi-dete-opet-krenulo-u-vrtic

https://www.telegraf.rs/zivot-i-stil/porodica-zivot-i-stil/3161028-prvi-dan-vrtica-posle-karantina-kako-da-pripremite-svoje-malisane-za-povratak-i-ponovno-razdvajanje

https://www.telegraf.rs/vesti/srbija/3186569-treba-li-deca-da-nose-maske-i-moze-li-da-se-javi-rep-epidemije-konstantinidis-o-povratku-u-vrtice

(Lj. R. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milica

    11. maj 2020 | 23:19

    Danas sam se vratila na posao, nakon resenja o Radu od kuce, plus stari godisnji odmor. Deca su morala da krenu u vrtic jer nema ko da ih cuva. Sve je proslo u najboljem redu, docekale su nas vaspitacice sa maskama, prosli smo dezobarijeru, merena nam je temperatura,predala sam sve trazene papire za ove devojcice. Ukupno je bilo desetak dece danas.. Tuzno izgleda, ali dobro, proci ce. Sve u svemu, sve pohvale za organizaciju rada vrtica, bar iz mog danasnjeg iskustva.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA