≫ 

Kon: Niko nije očekivao da ćemo se vratiti u život 27. aprila, ni da će se ukinuti vanredno stanje

- Vrlo sam zadovoljan po pitanju javnog prevoza i poštovanja samih preporuka za starije - rekao je Kon

  • 4

Prebrzo ide opuštanje građana, ali ipak veliki broj njih poštuje mere, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare epidemiolog Predrag Kon odgovarajući na pitanje da li su članovi Kriznog štaba zadovoljni tokom epidemije.

- Vrlo sam zadovoljan po pitanju javnog prevoza i poštovanja samih preporuka za starije. Ima ih vrlo malo i pojedinačno u prevozu, to je dobro za njih i to znači da su poštovali preporuke - naveo je on. - S druge strane imate otvaranje kafića i restorana, imate mesta gde se poštuju sve mere, i gosti i zaposleni, pošto je to preporuka, na njima je da se ponašaju u skladu sa preporukama. Lepo je vreme i pojačana potreba za druženjem - objasnio je on.

Prema njegovim rečima, nadležni jesu pomalo zabrinuti zbog toga, ali efekat pojačanja frekvencije kontakata videće se za 7-10 dana.

I dalje je u padu broj novozaraženih

- Prva otvaranja su došla 27. aprila, frizerski saloni, od tada je smanjenje broja novozaraženih, kafići i restorani su otvoreni 4. maja, i posle toga imamo smanjenje obolelih, pratićemo to. Vraćanje u život 27. aprila je nešto što niko nije očekivao, kao što se nije očekivalo da će se gasiti vanredno stanje - naveo je Kon.

- Mi smo danas u prelaznom periodu i on se uklapa u ono što smo očekivali, nemamo neke posebne pokazatelje koji bi potkrepili našu brigu - kaže Kon.

Kako dodaje, ne možemo tvrditi da se sada, nakon ukidanja vanrednog stanja ništa neće desiti.

- U tom popuštanju povećava se broj kontakata mnogo više nego što bismo želeli. Ali, za sada su još zatvorena pozorišta, bioskopi. Još puno toga ima da se uradi da se mi vratimo u redovno stanje. Još uvek smo pod vanrednim merama u okviru ove proglašene epidemije. Dok god brojke pokazuju da je virus u cirkulaciji, te će mere biti u saglasnosti sa stanjem. Sutra je Krizni štab i verovatno će biti donete neke nove mere.

Sporadični slučajevi i kraj epidemije

Kon je pozvao građane da izdrže desetak dana da bi se videlo da li smo potpuno izašli iz ovoga.

- Još uvek stariji treba sami sebe da čuvaju i tako ćemo iz ovoga izaći. Sad smo u desetoj nedelji, izaći ćemo iz ovoga kad budemo imali sporadične slučajeve, to može dugo da traje, možda tokom juna, smrtnih slučajeva ne bi trebalo da bude u junu, ali u ovom trenutku to niko ne može da kaže - naveo je on.

- Epidemiološka situacija je još nesigurna jer još imamo povremen porast i neke druge indikatore koji pokazuju nestabilnost. Nema konstantnog opadanja, mada je trend jasan da se ovo gasi. U ovom trenutku je opreznost neophodna. Ja sam jedan od tih koji pozivam ljude da se vrate u život. Kontradiktorno zvučimo, znam - naveo je Kon.

Ukupan broj preminulih 218

U Srbiji su od korona virusa preminule još tri osobe, čime je ukupan broj žrtava povećan na 218, dok je zaraza potvrđena kod 10.176 osoba.

Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 5.012 osoba, a pozitivno je bilo njih 62. Na respiratorima je iz dana u dan sve manje pacijenata, danas je ukupno 29, 10 manje nego juče. Procenat smrtnosti je 2,14%.

Video: Dr Kon: U junu ne bi trebalo da bude smrtnih slučajeva

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA