• 9

"Struka je preporučila da se deca u školske klupe vrate 31. maja"

Nikakve posebne mere u tom slučaju neće morati da se sprovode

  • 9

Ako škole ne počnu da rade do kraja školske godine, kako je ranije pomenuto, biće to odluka Ministarstva prosvete, rekao je na konferenciji za štampu povodom epidemije korona virusa u Srbiji epidemiolog dr Predrag Kon. 

Kako je kazao, preporuka struke nije bila takva.

- Naša preporuka je bila da škole ostanu zatvorene do 31. maja, sve je ostalo u nadležnosti Ministarstva prosvete. Kako će se i kada odvijati školska godina, kako će teći isitivanje, ocenjivanje, to sve zavisi od njih. Naša preporuka je, baš kao i za vrtiće, bila da se deca ne vraćaju u škole pre 31. maja. No, videli smo da su obdaništa morala da se otvore ranije. Mi smo našu preporuku izgradili na proceni da će virus najviše do 31. maja biti prisutan u cirkulaciji - rekao je dr Kon.

Ipak, on se ogradio, rekavši da ne mora da znači da će se brojke menjati, jer se sa popuštanjem mera povećava i broj kontakata.

Na pitanje kako reaguje na izjavu pokrajinskog sekretara koji je kazao da je moguće da će se deca u klupe vratiti u junu, na dve ili tri nedelje, dr Kon je kazao da nikave posebne mere neće u tom slučaju morati da se sprovode. 

- Biće potrebno da se poštuju samo opšta privla, kao što su češće pranje ruku i linčna higijena. Kako se nastava sprovodi u učinicama, fizičko distancijranje u takvim uslovima ne može da se sprovede, naročito u nižim razredima. Bitno je da u svakom kolektivu deca budu potpuno zdrava, da ne dolaze sa tegobama ili bolesna.Ukoliko bilo ko ima tegbe, naročito respiratorne, ne treba da dolazi u školu - rekao je dr Kon.

Video: Evo šta je dr Kon rekao o preporuci dr Nestorovića da se ljudi više sunčaju, jer to ubija virus

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maja

    Meni stvarno nije jasno sto se deca ne vracaju u skole, bar malo da odrade normalno do kraja godine.. besmisleno se razvlace i kvazi uce od kuce!

  • Vlajko

    Čitah izjavu gde kažu da u školama je neizvodljiva socijalna distanca i kako to uopšte nije bitno. Jel to virus bira gde će koga i kada? Za jedne je bitno poštovane socijalne distance a za druge netreba. Pa ko je ovde lud?

  • Vesna

    Ministar prosvete je vec potvrdio da nema skole, ne znam cemu sad odjednom takve izjave?

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima