• 3

Napravljen prvi srpski respirator: U rekordnom roku stiglo 5 modela

Respiratori u rangu s najboljim svetskim

  • 3

Od danas Srbija može da se pohvali respiratorom domaće proizvodnje. Pet modela respiratora napravljeno je u rekordno kratkom roku, za oko mesec dana.

Tim stručnjaka radio je bez dana pauze, između 10 i 15 sati dnevno. Ideja je potekla od inženjera elektrotehnike iz Instituta "Mihajlo Pupin" Ognjena Ristića.

Prvi srpski respirator

Prvi srpski respirator / Printskrin: RTS

Ristić je za RTS objasnio kako se koristi uređaj za mehaničku ventilaciju pluća.

- Ako pogledamo sam uređaj, napravili smo ga mahom da podržava sve režime koje podržava savremeni uređaj. Počeli smo od prototipa sa klipom, gde smo negde u prvoj trećini projekta ustanovili da on ne može da zadovolji odgovarajuće performanse. Za potrebe priključivanja na bolničku instalaciju smo razvili prototip sa proporcionalnim ventilima - rekao je Ristić.

Istakao je da je osnovni režim na kojem radi uređaj kontrola volumena, i da se na taj režim najčešće stavlja papcijent kada je sedatiran. Uređaj podržava i kontrolu pritiska. Postoji i asistirani režim.

- U svim ovim situacijama, ukoliko pacijent nije napravio dovoljan broj udaha, mašina dodaje odgovarajuće udahe koji su mu potrebni. Takođe, napravljeni su i dodatni neinvazivni režimi ventilacije - istakao je Ognjen Ristić.

Respiratori u rangu s najboljim svetskim

Vodeći inženjer projekta Vladimir Nešić je rekao da je na respiratoru radila grupa od desetak inženjera Instituta "Mihajlo Pupin" kao i ljudi iz "Smart risrča". Zahvalio je i određenim firmama koje su pomogle.

Doktor, pacijent, bolnica, odela, maska, rukavica, vizir, koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Кaže da sledi standardna procedura sertifikacije i da bi po toj proceduri srpski respiratori mogli da se nađu u bolnicama. Navodi da ta procedura traje oko godinu dana, a da je ubrzana proceura moguća u vanrednim stanjima.

Nešić je istakao da su uređaji veoma ozbiljno pravljeni i da su vrlo kvalitetni, tako da mogu da stanu u rang sa vodećim svetskim respiratorima.

Кada je reč o delovima koji se ne proizvode u Srbiji, kontaktirana je namenska proizvodnja, konkretno "Prva petoletka" i deo „Trajala".

- Pokušavamo da obezbedimo da se što više specifičnih delova proizvodi u Srbiji - rekao je Nešić.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihajlo

    To samo govori da i danas mozemo imati mnogo vecu domacu proizvodnju, ali uvoznicki lobi i "gde sam tu ja" dilovi politicara su nas doveli tu gde smo.

  • TETAK

    Hteli to svi u svetu da priznaju ili ne i dalje smo najpametniji i sposobni za sve. Mogu samo da nas poljube u zadnjicu od muke.

  • Darinka

    Svaka čast za srpsku pamet !!!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima