• 1

Svetska zdravstvena organizacija obezbedila Srbiji 200 aparata za kiseonik

SZO je u prethodnom periodu nabavila 6.500 PCR testova, a uskoro će biti isporučeno i preko 3.000 pulsnih oksimetara

  • 1
šef Kancelarije u Srbiji, dr Marijan Ivanusa,   i  Dr Aleksandar Stefoski, državni sekretar u Ministrastvu zdravlja

Foto: USAID/SZO

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je obezbedila za zdravstvene ustanove u Srbiji 200 koncentratora kisonika. Radi se o aparatima koji se koriste u toku lečenja obolelih od korona virusa, kojima je neophodan kiseonik,  a koji se nalaze u bolnicama bez centralne mreže za diustribuciju kiseonika.

Nabavku koncentratora omogućila je Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).

Predstavnik SZO i šef Kancelarije u Srbiji, dr Marijan Ivanusa, kaže da ova pomoć ispunjava važnu potrebu.

- Nastavićemo da radimo na tome i u narednom periodu, ali i na pružanju stručne podrške kako bi se uspešno prebrodio ovaj tranzicioni period i država pripremila na eventualnu pojavu novog talasa epidemije - rekao je Ivanuša. 

Od januara 2020. godine SZO je pomogla Srbiji tako što je kontinuirano obezbedjivala ključne smernice Ministarstvu zdravlja, Institutu za javno zdravlje Srbije i vodećim kliničarima. SZO takođe daje smernice timu Ujedinjenih nacija kao i međunarodnoj zajednici, uključujući i donatore.

Koncentratori kisonika su nabavljeni iz sredstva USAID-a i vrednost ove podrške je 230.000 američkih dolara. Kroz podršku USAID-a, preko SZO, u prethodnom periodu, je nabavljeno 6.500 PCR testova, a uskoro će biti isporučeno i preko 3.000 pulsnih oksimetara.

Dr Aleksandar Stefoski, državni sekretar u Ministrastvu zdravlja se zahvalio na donaciji i podršci kako SZO-u tako i USAID-u i naglasio da se Srbija uspešno izborila sa ovim prvim talasom epidemije i da je ovo prilika da podsetimo sve građane na odgovorno ponašanje kako bi mogli da se nadamo kraju epidemije u skoroj budućnosti.

Video: Ovo je prvi srpski respirator

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima