≫ 

Svetska zdravstvena organizacija obezbedila Srbiji 200 aparata za kiseonik

SZO je u prethodnom periodu nabavila 6.500 PCR testova, a uskoro će biti isporučeno i preko 3.000 pulsnih oksimetara

  • 1
šef Kancelarije u Srbiji, dr Marijan Ivanusa,   i  Dr Aleksandar Stefoski, državni sekretar u Ministrastvu zdravlja Foto: USAID/SZO

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je obezbedila za zdravstvene ustanove u Srbiji 200 koncentratora kisonika. Radi se o aparatima koji se koriste u toku lečenja obolelih od korona virusa, kojima je neophodan kiseonik,  a koji se nalaze u bolnicama bez centralne mreže za diustribuciju kiseonika.

Nabavku koncentratora omogućila je Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).

Predstavnik SZO i šef Kancelarije u Srbiji, dr Marijan Ivanusa, kaže da ova pomoć ispunjava važnu potrebu.

- Nastavićemo da radimo na tome i u narednom periodu, ali i na pružanju stručne podrške kako bi se uspešno prebrodio ovaj tranzicioni period i država pripremila na eventualnu pojavu novog talasa epidemije - rekao je Ivanuša. 

Od januara 2020. godine SZO je pomogla Srbiji tako što je kontinuirano obezbedjivala ključne smernice Ministarstvu zdravlja, Institutu za javno zdravlje Srbije i vodećim kliničarima. SZO takođe daje smernice timu Ujedinjenih nacija kao i međunarodnoj zajednici, uključujući i donatore.

Koncentratori kisonika su nabavljeni iz sredstva USAID-a i vrednost ove podrške je 230.000 američkih dolara. Kroz podršku USAID-a, preko SZO, u prethodnom periodu, je nabavljeno 6.500 PCR testova, a uskoro će biti isporučeno i preko 3.000 pulsnih oksimetara.

Dr Aleksandar Stefoski, državni sekretar u Ministrastvu zdravlja se zahvalio na donaciji i podršci kako SZO-u tako i USAID-u i naglasio da se Srbija uspešno izborila sa ovim prvim talasom epidemije i da je ovo prilika da podsetimo sve građane na odgovorno ponašanje kako bi mogli da se nadamo kraju epidemije u skoroj budućnosti.

Video: Ovo je prvi srpski respirator

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA