• 42

Sramota: RTV prenosio snimak u kom osmake uče da se najpravilnije govorilo u NDH

Navodi se i da su uklanjane iz hrvatskog jezika nepotrebne reči stranog porekla, posebno srbizmi, a stvarane su nove reči

  • 42
Hrvatski jezik, NDH, nastava

Printskrin: Youtube/Radiotelevizija Vojvodine - Hrvatska redakcija

Najpravilnije se govorilo u Nezavisnoj državi Hrvatskoj (NDH), gradivo je koje osmaci uče u predmetu hrvatski jezik, a njegova nastava na daljinu, emitovana je na Radio-televiziji Vojvodine, vojvođanskom javnom servisu.

Čas hrvatskog jezika na daljinu, u kom se obrađuje lekcija o istoriji tog jezika, govori, između ostalog, na sporan način i o periodu Kraljevine Jugoslavije i NDH.

U lekciji o hrvatskom jeziku iz udžbenika "Hrvatska krijesnica", kaže se da su u vreme Kraljevine tadašnji jezikoslovci težili da poistovete srpski i hrvatski, u želji da se stvori zajednički jezik.

Međutim, kako je navedeno na prezentaciji, "vlast nameće srpske riječi i nazivlja".

Dalje se navodi da se tokom NDH "vodila briga o čistoći i pravilnoj javnoj upotrebi hrvatskog jezika i pravopisa", te da su "uklanjane iz hrvatskog jezika nepotrebne reči stranog porekla, posebno srbizmi, a stvarane su nove reči".

Ovaj poslednji deo emitovan je na RT Vojvodine ali se na video snimku na Jutjubu pojavljuje na nekoliko sekundi i nestaje.

Hrvatski jezik, NDH, nastava

Printskrin: Youtube/Radiotelevizija Vojvodine - Hrvatska redakcija

Kritika nije pošteđena ni posleratna Jugoslavija. U lekciji je navedeno da je, iako su načelno jezici i pisma bili ravnopravni, "u SFRJ jačala politika unitarizma, a upravo je jezik postao sredstvo provođenja te politike".

Takođe, navedeno je da je Novosadskim književnim dogovorom iz 1954. godine "nametnuta upotreba oba pisma (latinice i ćirilice) i isticanje složenog imena srpskohrvatski odnosno hrvatskosrpski". Dodaje se i da se u službenoj komunikaciji sve više počinje govoriti srpskim jezikom.

Video: Katolički sveštenik snimao odvezanu decu u kolima dok su pevala ustaške pesme

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Radovan

    Nema to veze sa nasim narodom, sto neki odma pljuju po srpskom narodu, sto smo mi to dozvolili, nego treba pretresti nastavne programe, jer ovo ustasa pise nastavni program na hrvatskom, a svako dobije pravo na tv da nastupi. Taj neko ko treba da pregleda nastavne programe ne radi svoj posao. Za Hrvate saznadosmo, ali isto nemamo pojma kakvu istoriju uce siptari u Presevu i Bujanovcu

  • Goxy

    I hrvati i takozvani bosnjaci treba da izbegavaju ovu temu kako bi izbegli da se neprijatno osecaju

  • Gračanin

    Videćemo sutra !

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima