• 0

Misterija požara u Prijepolju: Profesor ETF objašnjava mogu li goreti instalacije kad nema struje

Uzrok požara u tri kuće naselja Suvodol kraj železničke pruge u Prijepolju još nije otkriven, a meštani najavljuju blokadu pruge Beograd-Bar

  • 0
Prijepolje, požari

Foto: Rina.rs

Priča iz Suvodola, naselja u Prijepolju, gde kuće gore jedna za drugom iz neobjašnjivih razloga, zvuči nalik onima u koje je upletena crna magija - uređaji se pale i kad nisu priključeni na mrežu, a požari izbijaju i u kući gde uopšte nema struje.

Najpre je izgorela kuća Zorana Tomaševića, i to treći put u veoma kratkom vremenskom intervalu, a zatim i dom komšija Obradovića. Juče je požar izbio i u kući Mire i Stanka Cmiljanovića, kada se zapalio bojler u kupatilu.

Meštani su uplašeni, a san su od ove nedelje zamenili dežurstvima. Strah dodatno pojačavaju i nimalo ohrabrujući nalazi stručnjaka koji i dalje ne mogu da otkriju uzrok ovih požara.

Prijepolje, Suvodo, kuća, požar, Tomašević

Požar u kući Tomaševića, Foto: RINA

"Železnice" sutra izlaze sa saopštenjem

Vlasnici kuća u kojima su izbili požari veruju da su oni povezani za blizinom železničke pruge Beograd-Bar. Neke od njih nalaze se na svega desetak metara udaljenosti. Suvodolci kažu da osećaju trenje pod nogama, nešto nalik podrhtavanju.

S obzirom na to da prvo dolazi do paljenja električnih uređaja, oni sumnjaju da sve dolazi od visokog napona od pružne instalacije iako u železnici tvrde da je to nemoguće.

Požar, Prijepolje

Foto: RINA.rs

Iz Železnica Srbije do objavljivanja ovog teksta nisu odgovorili na naše pitanje zašto to nije moguće, ali bi ovo preduzeće sutra trebalo da izađe u javnost sa saopštenjem i informacijama o tome do kog su zaključka došli ispitivanjem ove nesvakidašnje priče.

Viša sila

Kako nam kažu stanovnici Suvodola, timovi iz Železnica Srbije su na terenu i ispituju prugu Beograd-Bar kako bi proverili može li ona da bude uzrok neobjašnjivih požara iako za sada ništa ne ukazuje na to.

Pozvali smo električare kako bismo ih pitali da li su se ikada susreli sa uređajima koji su se zapalili, a da nisu bili ni priključeni na struju.

- Sa stručne strane, to je nemoguće. Ne znam šta bih drugo rekao. Izgleda kao viša sila, crna magija - kaže električar.

Profesor ETF: Moguće je

Profesor Nedžad Hadžiefendić za Elektrotehničkog fakulteta kaže za Telegraf.rs da je moguće da kuća bude u beznaponskom stanju, a da ipak dođe do paljenja niskonaponske električne instalacije u kući.

- Moguće je usled nekog kvara u sistemu za napajanje železnice ili nekog kvara na energetskom postrojenju, trafo stanici ili u nekom industrijskom postrojenju dođe do paljenja niskonaponske električne instalacije u kućama koje su u neposrednom okruženju - objašnjava profesor.

Kako dodaje, ekipe su na terenu i očekuje se da se brzo pronađe kvar i reši problem.

EPS: Većina oštećenja nastala na platičnim delovima

Stručne ekipe EPS Distribucije izašle su na teren i pregledom je utvrđeno da je većina oštećenja na objektima koji su bili zahvaćeni požarom prvobitno nastala na plastičnim delovima (poklopcima utičnica, prekidačima, spratnim tablama, spoljnim instalacija energetskih kablova) a ne na samim električnim instalacijama.

- Ekipe EPS Distribucije uradile su i kontinualna merenja naponskih prilika u trajanju od 48 časova u objektima potrošača koji se električnom energijom napajaju sa istog niskonaponskog izvoda, a nalaze se u neposrednoj blizini objekata zahvaćenih požarom. Merenjima je konstatovano da su vrednosti napona u propisanim granicama - navode iz EPS za Telegraf.rs.

Kako kažu, u objektu potrošača Zorana Tomaševića desio se i niz požara na instalacijama, a da pritom instalacije nisu bile priključene na distributivnu mrežu i na uzemljivač objekta.

- Objekti zahvaćeni požarom su iz bezbednosnih razloga isključeni sa napajanja i utvrđeno je da razlog požara nije u nadležnosti EPS Distribucije - ističu.

Meštani najavljuju blokadu

Meštani se nadaju da će se njihov problem uskoro rešiti, strahujući da neko u iznenadnom požaru ne strada.

Ukoliko, pak, u skorije vreme niko ne izađe sa rešenjem za njihove muke, Suvodolci najavljuju blokadu pruge Beograd - Bar.

Video: Serija spontanog samozapaljivanja kuća u Prijepolju: Stručnjaci nemaju objašnjenje

(D. Simić)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima