≫ 

Noćas se u Srbiji desila veoma neobična meteorološka pojava za maj: Sutra "gori" jedan deo zemlje

Temperatura od 35 stepeni i visok stepen UV zračenja u većem delu Srbije, to je ono što nas čeka sutra

  • 8
Vrućina, polivanje vodom, termometar Foto-montaža: Shutterstock, Pixabay

U većini Srbije noćas je bila tropksa noć, sa temperaturama iznad 20 stepeni, koje su se zadržale maltene do jutra, a najtoplije je bilo u Kraljevu, gde je izmereno ćak 25 stepeni, kaže za Telegraf.rs meteorolog Đorđe Đurić, iz kompanije "Veder tu ambrela" (weather2umbrella).  On navodi da je pred nama dan sa temperaturama iznad proseka, a pogotovo sutra, kada će se živa u termometru, pogotovo na jugu Srbije, peti i do 35 stepeni. Sutra nas očekuje i visok stepen UV zračenja.

Đurić, objašnjava da su za veoma toplo vreme, danas i sutra, odgovorni veoma topla vazdušna masa koja nam dolazi sa severa Afrike, i snažno jugozapadno strujanje.

- Upravo će to strujanje biti odgovorno za veoma toplo vreme danas i sutra, tako da će prvenstveno na jugu Srbije, a pre svega oko Niša i Leskovca, biti i do 34, 35 stepeni Celzijusivih. Oko i u Beogradu, biće  oko 30, a u Vojvodini nešto prijatnije 27, 28 stepeni. Pogotovo će, dakle, biti vrelo u mestima koja idu ka Makedoniji, jer će jezgro tog vrelog vazduha biti ka Grčkoj u kojoj će, možda, biti i do 40 stepeni - objašnjava Đurić za naš portal.

Ovo strujanje prati još jedna pojava, a to je prljava, žuta kiša, koja je već ponegde padala danas u Srbiji, ili pada i sada.

- Pošto to jugozapadno strujanje sa sobom vuče i čestice peska iz Sahare, vazduh i atmosfera su zamućeni sa  pustinjskim peskom, pa je negde već padala, a negde će padati žuta, prljava kiša. Ona nije opasna, samo ostavlja prljave tragove - kaže Đurić.

Vrućina, topao sunčan dan, rashlađivanje, voda za piće Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Sparno i teško vreme 

Za razliku od danas, sutra ne bi trebalo da bude padavina, ali neće biti ni vedro, već oblačno, sparno i teško vreme. 

I za vikend će biti oblačnoi suvo, ali ne sparno, jer će biti nešto svežije. Takvo vreme neće se dugo zadržati, pa ćemo već u uutorak imati temperature do 30 stepeni. 

- Za vikend će biti umereno do potpuno oblačano i uglavnom suvo, ali će biti nešto prijatnije, osim na jugu gde će biti i dalje toplo, ali sa temperaturama do 30 stepeni. Ovamo, severnije biće prijatnije, od 22 do 24 stepena. U ponedeljak će biti toplije, a u utorak u celoj Srbiji veoma toplo sa temperaturama oko 30 stepeni. Krajem dana sa severozapada će nam stići novo naoblačanje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, sa padom temperature. Zbog toga će u sredu biti svežije, ali će tokom dana doći do razvedravanja. U nastavku nas očekuje prosečno vreme bez ekstremnih pojava. temperature će biti u porastu, ali umereno toplo i u skladu sa kalendarom - objašnjava Đurić.

Vrućina, topao sunčan dan, rashlađivanje, voda za piće, cisterna Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Naš sagovornik kaže da visoke temperature koje nas očekuju sutra, jesu iznad proseka za maj, ali nisu neuobičajene.

- Prosek za ovaj deo maja je maksimalna dnevna oko 25 stepeni. Ali, mi i danas u većini dela zemlje imamo oko 25, 26 stepeni. Sutra će, ako gledamo celu Srbiju, one biti malo iznad proseka. Jer, samo će južni deo zemlje biti pod najjačim udarom tog vazduha. Bilo je i gorih slučajeva u maju. Na primer, 2003. godine imali smo tokom celoj maja imali bukvalno tropske temperature, a ovo je samo jedan dan - podsetio je on i dodao će sutra biti veći osećaj sparine:

- Jer, biće oblačno vreme, neće biti vedro, kao u sred juna. Biće sparno.

naočare za sunce foto: pixabay.com

Tropska noć retka pojava u maju 

Sinoć oko 23 sati u Grockoj se živa u termometru popela do 21. podeoka. Na to nam Đurić kaže da je sinoć bila tropska noć u većem delu zemlje, i da je to neobična pojava, ne samo za maj, već i za jun. 

- U većem delu Srbije noćas je bila tropska noć. Temperatura se nije spuštala ispod 20 stepeni. To je retka pojava, ne samo za maj, nego i tokom leta, ali je redovna pojava u Beogradu. Odnosno, u zavisnosti od gradskog jezgra, jer noću ne uspeva da se ohladi teritorijalni deo grada ili ostatak Srbije. E, ovo noćas nije bilo lokalno, jer je duvao jak vetar, već je bilo na nivou većeg dela Srbije. Razlog je upravo taj jugozapsni jak vetar, koji je imao fenski efekat, tako da je noćas temperatura u Kraljevu bila 25 stepeni. Spustila se tek negde pred jutro - objašnjava on za Telegraf.rs.

Tropsku noć, međutim, ne možemo da očekujemo i u noći ispred nas. 

To je povezano direktno sa jugozapandim vetrom. Možda bude topla noć na jugu Srbije. Generalno, tropska noć se javlja često u Beogradu, leti, kada je mirno i tiho vreme, kada nema poremećaja. Svuda bude preko dana 35 stepeni, noću se spusti na 15, 16, a u centru grada ostane preko 20 - rekao je Đurić.

Upozorenje RHMZ

Republički hidrometerološki zavod Srbije (RHMZ) izdao je upozorenje za danas i sutra, na visoke temperature.

- Danas i sutra (14 - 15.05.2020.) zadržaće se toplo vreme sa najvišom temperaturom u centralnim i južnim delovima od 30 do 34, a sutra lokalno i do 36. Malo svežije biće samo u severnim krajevima sa maksimalnom temperaturom od 26 do 30 stepeni - navodi se u upozorenju RHMZ.

Visok i UV indeks

Sutra nas, kako se može videti na sajtu RHMZ-a, očekuje i vrlo visoko ultravioletno zračenje. UV indeks biće 7, 8 i 9.  Umeren će biti samo u Kraljevu, Negotinu i Ćupriji, gde će biti 5. 

Video: Spirala smrti! Evo kako vrućina može da bude fatalna

(Lj. Račić - lj.racic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Spale

    14. maj 2020 | 13:41

    Al si ga pogodio bate😂😂😂 ubi kisa u Beogradu,a ovaj prica o tropskim vrucinama

  • Kosta

    14. maj 2020 | 13:47

    Niš i Leskovac nisu južna Srbija nego centralna.Preševo,Bujanovac,Vranje,to je južna Srbija.Stara Srbija je Kumanovo,Skoplje,Veles,Prilep itd.

  • dare

    14. maj 2020 | 13:13

    Hahaa pa ovaj covek da batali struku odma

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA